Logo Text

Başvuru Koşulları

Kimler Başvurabilir?
Eğitim
  • Yüksek lisans derecesini almış olanlar veya en geç Temmuz 2019’da alacak olanlar
  • Bir lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2019’da mezun olacak olanlar (3. ve 4. Sınıf öğrencileri veya lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olan öğrenciler) bütünleşik doktoraya başvurabilirler.
Not Ortalaması Mezunlar : Mezuniyet ortalaması 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.50 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 88.33 olanlar

Öğrenciler : Güz 2017 dönemi sonrasında genel not ortalaması 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.50 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 88.33 olanlar (akademik başarının mezun olana kadar sürdürülmesi gerekmektedir.)

  • Lisans eğitimi sırasında veya sonrasında bütünleşik doktora programına başvuracak adayların lisans ortalamalarının yukarıda belirtilen kriterlere uyması gerekmektedir. Yüksek lisans yapan kişilerin ise yüksek lisans ortalamaları dikkate alınacaktır.
  • Not ortalaması, hem 4.00’lük sisteme hem de 100’lük sisteme göre belirtilen not dökümlerinde 4.00’lük sistem dikkate alınacaktır.
İngilizce Bilgisi Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar

! Adayın TOEFL iBT skorunun en az 75 ya da Akademik IELTS skorunun en az 6 olması gerekmektedir.

Sınav sonuç belgenizin orijinalini ya da resmi onaylı bir kopyasını başvuru paketinize eklemeniz gerekmektedir. Fotokopi olan sonuç belgeleri kabul edilmemektedir. Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;

  • TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
  • IELTS sınavı için “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçerek,

resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.

Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgelerinin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL ve IELTS sınavlarının 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).

Hâlihazırda elinize olan sonuç belgenizi taratarak Komisyonumuza e-posta ile iletmeniz halinde (advising@fulbright.org.tr), belgenizin geçerliliğini kontrol ettirip “aslı gibidir” onayı alabilirsiniz.

Kimler Başvuramaz?
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
  • Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
  • Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
  • Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
  • Daha önce doktora yapmış olanlar ile son başvuru tarihinde bir doktora programına 2 dönemden fazla süredir kayıtlı olanlar
  • Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)
  • Türkiye’deki bir hukuk fakültesinden mezun olup ABD’de “Juris Doctor” (JD) programlarına başvurmak isteyenler (Hukuk alanında başvuru yapacak adaylar, Yüksek Lisans Bursuna “Master of Laws” (LLM) derecesi için başvurabilmektedir.)
Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler
  • Online başvuru formunda “Degree Objective” kısmında “Doctorate” i seçmeniz gerekmektedir.
  • Eğer daha önceki yıllarda Fulbright Öğrenci Programı’na başvuru yaptıysanız, mevcut başvurunuzu yeni bir e-posta adresi ile başlatmanız gerekmektedir.
  • Eğer yandal, çift anadal veya ikinci bir yüksek lisans dereceniz varsa, Amerika’da öğrenim görmek istediğiniz alan ile ilgili olan bölümün not ortalaması dikkate alınacaktır.
  • Yüksek lisans derecesi olan adayların lisans not ortalamaları dikkate alınmayacaktır, ancak lisans programına ait resmi belgeler de mutlaka Komisyon’a iletilmelidir.
  • Başvuru için GRE veya GMAT sınav sonuç belgeleri istenmemekle birlikte, bursa aday gösterilen kişilerin başvuru yaptıkları alana bağlı olarak bu sınavlara girmeleri gerekmektedir.
  • Başvuru için bir ABD üniversitesine kabul almış olmak gerekli değildir. Ancak ABD üniversitelerine kendileri başvurup kabul almış adaylar, kabullerini 2019-2020 akademik yılına erteleterek Fulbright bursuna başvurabilirler.
  • Bursa başvuru için üst yaş sınırlaması yoktur.
  • Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD’de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, “The Americans with Disabilities Act (ADA)” yasasının ABD’de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.
  • Daha fazla bilgi için Sıkça Sorulan Sorular bölümünü ziyaret ediniz.