Logo Text

Başvuru Koşulları

Kimler Başvurabilir?
Eğitim Bir lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2019’da mezun olacak olanlar

(3. ve 4. Sınıf öğrencileri veya lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olan öğrenciler)

Not Ortalaması Mezunlar: Mezuniyet ortalaması 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olanlar

Öğrenciler: Güz 2017 dönemi sonrasında genel not ortalaması 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.00 veya 100’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 76.66 olanlar (akademik başarının mezun olana kadar sürdürülmesi gerekmektedir.)

  • Not ortalaması, hem 4.00’lük sisteme hem de 100’lük sisteme göre belirtilen not dökümlerinde 4.00’lük sistem dikkate alınacaktır.
İngilizce Bilgisi Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar

! Adayın TOEFL iBT skorunun en az 75 ya da Akademik IELTS skorunun en az 6 olması gerekmektedir.

Sınav sonuç belgenizin orijinalini ya da resmi onaylı bir kopyasını başvuru paketinize eklemeniz gerekmektedir. Fotokopi olan sonuç belgeleri kabul edilmemektedir. Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;

  • TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
  • IELTS sınavı için “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçerek,

resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.

Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgelerinin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL ve IELTS sınavlarının 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).

Hâlihazırda elinize olan sonuç belgenizi taratarak Komisyonumuza e-posta ile iletmeniz halinde (advising@fulbright.org.tr), belgenizin geçerliliğini kontrol ettirip “aslı gibidir” onayı alabilirsiniz.

İş Tecrübesi
İşletme alanında (MBA) ve İşletme’nin Muhasebe, Finans (“MS in Finance” eğitimi dahil olmak üzere), Pazarlama, Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Mühendislik Yönetimi gibi alt alanlarında burs almak için başvuran kişilerden başvuru tarihinde en az 1 yıl tam zamanlı, fiilî iş tecrübesi olanlar
  • Başvuru esnasında adayın en az 1 yıl tam zamanlı iş tecrübesi olması ve seçildiği takdirde de, ABD’de programa başlayıncaya dek çalışmaya devam etmesi gerekmektedir.
Kimler Başvuramaz?
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
  • Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
  • Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
  • Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
  • Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)
  • Türkiye’deki bir hukuk fakültesinden mezun olup ABD’de “Juris Doctor” (JD) programlarına başvurmak isteyenler (Hukuk alanında başvuru yapacak adaylar, Yüksek Lisans Bursuna “Master of Laws” (LLM) derecesi için başvurabilmektedir.)
Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler
  • Online başvuru formunda “Degree Objective” kısmında “Master’s” ı seçmeniz gerekmektedir.
  • Eğer daha önceki yıllarda Fulbright Öğrenci Programı’na başvuru yaptıysanız, mevcut başvurunuzu yeni bir e-posta adresi ile başlatmanız gerekmektedir.
  • Eğer yandal veya çift anadalınız varsa, Amerika’da öğrenim görmek istediğiniz alan ile ilgili olan bölümün not ortalaması dikkate alınacaktır.
  • Başvuru için GRE veya GMAT sınav sonuç belgeleri istenmemekle birlikte, bursa aday gösterilen kişilerin başvuru yaptıkları alana bağlı olarak bu sınavlara girmeleri gerekecektir.
  • Başvuru için bir ABD üniversitesine kabul almış olmak gerekli değildir. Ancak ABD üniversitelerine kendileri başvurup kabul almış adaylar, kabullerini 2019-2020 akademik yılına erteleterek Fulbright bursuna başvurabilirler.
  • Bursa başvuru için üst yaş sınırlaması yoktur.
  • Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD’de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, “The Americans with Disabilities Act (ADA)” yasasının ABD’de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.
  • Daha fazla bilgi için Sıkça Sorulan Sorular bölümünü ziyaret ediniz.