Sıkça Sorulan Sorular

1.Türkiye’de bir lisede okurken yaz aylarında Amerika’ya yaz okulu için gidebilir miyim? Amerika’daki yaz okullarının formatı nedir?
Türkiye’deki bir lise öğrencisi Amerika’da yer alan yaz okullarına katılabilir. Yaz okullarının bazıları, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini geliştirmeye yönelik iken, bazıları SAT, ACT, TOEFL sınavlarına hazırlık veya öğrencilerin belli bir alandaki bilgi veya becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenir. Bazı öğrenciler ise üniversite seviyesinde ders alarak bu dersleri Amerika’daki bir üniversitede kredi olarak saydırabilir.

 

2.Amerika’da İngilizce dil eğitiminin ücreti nedir?
Amerika’da dil okullarının ücretleri farklılık göstermektedir. Bazı okullar altı veya sekiz haftalık kurlar halinde eğitim verirken, bazı okulların eğitimleri bir akademik dönem boyuncadır. 

 

3.Dil okulu belirlerken nelere dikkat etmeliyim? 
Amerika’da, üniversitelerin dil okulları ve özel statüde kurulmuş dil okulları vardır. Dil okullarında seviyenize ve dil öğrenme amacınıza uygun olarak, hızlandırılmış programlar, mesleki İngilizce programları veya başlangıç seviyesinden ileri seviyeye değişen programları bulabilirsiniz. Dil okulu seçerken bütçeniz ve de gitmeyi planladığınız süre önemlidir. Bütçenizi oluştururken gitmeyi planladığınız şehrin yaşam koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Başvurmayı düşündüğünüz okula karar verdikten sonra okulun web sayfasından başvuru formunu doldurarak, gerekli evraklarla beraber son başvuru tarihine kadar başvurunuzu yapmanız gerekir. Başvurunuz kabul edildikten sonra, okuldan size o okulda öğrenci olduğunuzu gösteren I-20 formu gönderilir. I-20 formunuz geldikten sonra F-1 vize başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayarak vize için başvuruda bulunabilirsiniz.

 

4.Üniversite için A.B.D. neden tercih edilebilir? 

  • Amerika’da okumak için en önemli nedenlerden bir tanesi okul seçeneğinizin çok fazla olmasıdır. 4.500’ten fazla üniversite bulunan bir ülkede size uygun bir üniversite ve program mutlaka olacaktır.
  • Hangi alanda eğitim almak istediğinizden emin değilseniz, Amerika’daki birçok okul size esneklik sağlar. Üniversite eğitiminizin 1. veya 2. sınıfında genel dersler alarak uzmanlaşmak istediğiniz alanı daha sonra belirleyebilirsiniz.
  • Amerika’da okurken çok farklı kültürleri tanıyarak genel kültürünüzü geliştirir ve ufkunuzu açarsınız.
  • Amerikan üniversitelerinde çok sayıda spor faaliyeti ve sosyal aktivite gerçekleştiği için kendinizi farklı alanlarda geliştirme fırsatınız olur.
  • Eğitiminiz süresince ve günlük yaşantınızda sürekli İngilizce kullanacağınız için İngilizce dil becerileriniz ileri düzeye gelir.

 

5.Amerikan üniversitelerine başvurmak için ne gibi özelliklerimin olması gerekir? 
Amerika’da, Türkiye’deki gibi merkezi bir sınav ve yerleştirme sistemi olmadığı için her üniversite kabul koşullarını kendisi belirler. Girişi ve kabulü çok zor olan üniversiteler ve programlar olduğu gibi, daha düşük not ortalaması veya sınavlarla öğrenci kabul eden okullar da bulunmaktadır. Akademik başarılarınızın yanı sıra kendinizi geliştirmek amaçlı yaptığınız sosyal aktiviteler de nasıl bir öğrenci olduğunuzu gösteren kriterler olacaktır.

 

6.Devlet üniversiteleri ile özel üniversiteler arasındaki fark nedir?
Devlet (eyalet) üniversiteleri, eyalet fonlarından yardım aldığı için özel üniversitelere oranla daha ucuzdur. Üniversitelerin devlet ya da özel statüde kurulmuş üniversite olmaları eğitim kalitesini değiştirmez.

 

7. Amerikan üniversitelerine başvuru sürecine ne zaman başlamalıyım?     
İdeal olarak en az 12-18 ay öncesinden Amerika’daki okullara başvurularınıza  başlamak faydalı olur. 11. sınıfı tamamlayıp, 12. sınıfa geçtiğiniz Bahar/Yaz ayları başvurunuzu başlatmak için en uygun ve ideal zamandır.

 

8.Amerika’da başvurmayı düşündüğüm bir okulun akredite olup olmadığını nereden öğrenebilirim?
Amerika’da okulların akreditasyonunu takip eden merkezi bir devlet kurumu yoktur. Ancak, farklı akreditasyon sistemleri okulların standartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. www.chea.org adresli web sayfasından eyaletlere göre okulların akreditasyonunu ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Amerika’da başvurmayı düşündüğünüz okulun Türkiye’de denkliği olup olmadığını öğrenmek için başvuruda bulunacağınız tek kurum Yükseköğretim Kurulu’dur. Öğrencilerin eğitimlerine devam etmek istedikleri okulun Türkiye’de denkliğinin olup olmadığını öğrenmek için Yükseköğretim Kurulu’na yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

 

9.Kaç üniversiteye başvuru yapmalıyım?
Amerika’da üniversiteler 40-50 Amerikan Doları’ndan başlayarak, başvuruda bulunulacak bölüme göre, 250 Amerikan Doları arasında değişen miktarlarda başvuru ücreti aldıkları için, bütçeniz dahilinde istediğiniz kadar okula başvuruda bulunabilirsiniz. Bazı okullar maddi durumu yetersiz öğrencilerden başvuru ücreti istemeyebilir; böyle bir durumda okul ile haberleşmenizde fayda vardır. Okul sizi kabul etmediği takdirde başvuru ücretleri iade edilmez.

 

Başvuru koşullarını karşılasanız dahi, başvuruda bulunacağınız bütün okullardan kabul alamama ihtimali her zaman olduğu için, öğrencilerin en az 5-6 okula başvuruda bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Bu okullardan ilk ikisini hayalinizdeki okul, diğer ikisini kabul alma ihtimaliniz olan okullar ile son ikisini de kesin kabul alabileceğinizi düşündüğünüz okullar olarak seçmelisiniz.

 

10.Amerika’da iki yıllık ön lisans programları için burs imkânları var mıdır?
İki yıllık ön lisans programları için burs alabilme ihtimali çok düşüktür. Teşvik amaçlı olarak bazı okullar, küçük miktarlarda burs verebilir. Türkiye’de bir meslek yüksekokuluna kayıtlı öğrenciyseniz ve diğer koşulları sağlıyorsanız, Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonunun meslek yüksekokulu öğrencilerine yönelik verdiği Meslek Yüksekokulu Öğrenim Bursuna başvuruda bulunabilirsiniz.

 

11.Amerika’da iki yıllık Community College'lara başvuru aşamasında SAT veya ACT sınavlarının sonuçları ile TOEFL veya IELTS sınavlarının sonuçları isteniyor mu?
Community College olarak adlandırılan iki yıllık okullara giriş şartları dört yıllık üniversitelere göre daha esnektir. Bu okullar SAT veya ACT sınav sonuçları istemezler. Ancak, eğer varsa TOEFL veya IELTS sınav sonuçlarınızı başvuru evraklarınız arasına ekleyebilirsiniz. Eğer, İngilizce dil seviyenizi gösteren sınav sonucunuz yok ise veya istenilenden düşük bir puan aldıysanız, kabul aldığınız Community College sizi eğitiminiz başlamadan önce yoğunlaştırılmış İngilizce programına alır.

 

12.Community College’larda okuduktan sonra dört yıllık üniversitelere başvuru yapılabiliyor mu?
Amerika’da Community College olarak adlandırılan okullardan dört yıllık üniversitelere geçiş yapmak oldukça sık rastlanan bir durumdur, ve birçok Amerikan vatandaşı da bu şekilde dört yıllık üniversitede eğitimini tamamlamaktadır. Community College’a kayıt aşamasında, dört yıllık okula geçme isteğinizi akademik danışmanınıza belirttiğiniz takdirde geçiş şartları ile ilgili olarak size gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır. Dört yıllık bir üniversiteye geçiş yapmanız için, iki yıllık eğitiminiz boyunca belirli bir not ortalamasının altına düşmemeniz ve belirli sayıda krediyi tamamlamanız gerekmektedir.

 

13.Amerika’da başvuracağım okulları belirlerken nelere dikkat etmem gerekiyor?

  • Başvurucağınız okulların akredite olması çok önemlidir. Başvurmayı düşündüğünüz okulun Amerika’da akredite olup olmadığını www.chea.org web sitesinden öğrenebilirsiniz.
  • Amerika’da herhangi bir üniversiteden kabul aldığınız zaman bu okulun Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliğinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Kabul aldığınız üniversitenin Türkiye’de denkliğinin olup olmadığını yazılı bir dilekçe ile YÖK’e başvuruda bulunarak öğrenebilirsiniz.
  • Başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin bulundukları şehir/kasaba şartlarını iyi incelemelisiniz. İklim şartları, havaalanı bulunup bulunmadığı, toplu taşıma sistemi, yaşam masrafları, kalacağınız yer gibi sizin için önemli olabileceğini düşündüğünüz tüm konuları araştırmalısınız.
  • Üniversitelerin uluslararası öğrenci oranı da önemlidir. Bu oranlar genellikle her üniversitenin web sayfasında belirtilir. Bu oranın %5’in üzerinde olması sizin için kabul almada bir avantaj olacaktır. Seçeceğiniz okulda belli bir etnik grubun yoğunlukta olup olmadığı, yabancı öğrenci nüfusunun Amerikalı öğrencilere oranının ne kadar olduğu da göz önünde bulundurmanız gereken diğer kriterlerdir.

 

14.Üniversitelere başvuruda gereken belgeler nelerdir?

Üniversitelere başvururken okulların web sayfalarındaki başvuru formunu doldurmanız gerekir. Başvuru için gereken diğer belgeler; lise diplomanız, transkript ve tavsiye mektuplarınız, eğitim ve yaşam masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren banka teminat mektubu, özgeçmişiniz, SAT veya ACT ile TOEFL veya IELTS sınav sonuç belgeleriniz, portfolyonuz (Sanat, Performans Okulları, Mimarlık vb. bölümler isteyebilir) ve niyet/motivasyon mektubu diye adlandırılan kompozisyonlardır. Bu belgelerin dışında okullar sizden ek belge(ler) de isteyebilirler.

 

15.“Common Application” nedir?
Amerika’da 450’den fazla kolej ve üniversite Common Application olarak adlandırılan ortak başvuru sisteminden başvuruları kabul eder. Bu durumda, birden fazla üniversiteye tek bir başvuru ücreti ödeyerek aynı anda başvuru yapabilirsiniz.

 

16.Amerika’daki üniversitelere başvuruda Türkiye’deki lise not ortalamam önemli midir?
Amerika’daki üniversiteler başvuru aşamasında sizden lise eğitiminiz boyunca aldığınız notları gösteren not dökümünü (transkript) ister. Her okulun başvuru aşamasında öğrencilerden istediği not ortalaması farklılık gösterebilir. Tek başına lise not ortalamanız kabul almanızda ön plana çıkmaz, ancak özellikle burs bulma konusunda akademik başarılarınız size avantaj sağlayabilir.

 

17.GPA nedir? Amerikan eğitim sisteminde not sistemi nasıldır?
Amerika’da okullar, genelde harfli not sistemini kullanırlar. Her harfin not ortalamasını belirleyen bir sayısal değeri vardır. Her öğrenci okulu genel not ortalamasıyla bitirir. Grade Point Average (GPA) sizin genel not ortalamanızı gösterir. Bu ortalama eğitim süresince alınan derslerin not ortalamalarından oluşur. Üniversitelerin bir çoğu genel not ortalamasını 4,00 üzerinden hesaplar. Genel not ortalamasını hesaplamak için notlara verilen sayısal değerler, kredileriyle çarpılır. Bu notlar toplanarak toplam kredi sayısına bölünür.

 

18.Amerika’daki üniversitelerin akademik takvimi nasıldır?
Akademik takvim üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir, fakat genel olarak akademik dönem Ağustos ayının sonunda ya da Eylül ayının başında başlar ve Mayıs ayı sonunda biter. Genelde okullar sömestir adı verilen iki dönemden oluşur ve her dönem 18’er hafta sürer. Bazı okullar 12 haftalık “quarter” veya “trimester”  sistemini kullanırlar. Üniversiteler isteğe bağlı olarak kullanılabilecek altı-sekiz hafta süren yaz tatili yaparlar. Okulu erken bitirmek isteyen öğrenciler yaz okuluna devam ederek yaz tatilinde ders alabilirler. Akademik yıl boyunca en az iki ana tatil vardır. Bunlardan birisi iki-dört hafta süren Noel tatili, diğeri ise bir hafta süren ve Mart-Nisan aylarındaki Bahar tatilidir.

 

19.Üniversitelerin son başvuru tarihlerini kaçırdım. Ne yapmalıyım?
Amerika’da bazı okullar Rolling Admissions uygulamasıyla ders yılı başlayana kadar başvuru kabul etmeye devam ederler.  Rolling Admissions uygulaması yapan okulları araştırarak bu okullara başvurunuzu yapabilirsiniz. 

 

20.Amerika’da ara dönemde öğrenci kabul edilir mi? Son başvuru tarihleri nedir?
Evet, ara dönem yani Ocak ayında da Amerika’da eğitiminize başlamak mümkündür. Ancak, her okul ve her program ara dönemde öğrenci kabul etmeyebilir; başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin web sayfasından bu bilgiyi kontrol etmelisiniz. Ocak ayında başlayan Bahar Dönemi için okulların son başvuru tarihleri genelde Eylül-Ekim gibidir. Ara dönemde okullara başvurmayı düşünen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, ara dönemde okulların burs vermediğidir.

 

21.Kolej ve üniversite arasındaki fark nedir?
Amerika’da kolej ve üniversite aynı anlama gelir. Üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitim verilirken, kolejler üniversitelere göre daha küçük olurlar ve sadece lisans eğitimi verirler. Hem üniversitelerde hem de kolejlerde Sanat, Bilim, İşletme programları vardır. Türkiye’den farklı olarak, Amerika’da kolej tanımı lisans derecesi veren dört yıllık üniversiteler için kullanılır.

 

22.Amerika’da dört yıllık bir üniversitede okumak için hangi sınav veya sınavlara girmem gerekiyor? Bu sınavların puanları ortalama ne kadar olmalı?

  • Amerika’daki birçok üniversite SAT (Scholastic Aptitude Test) veya ACT (The American College Testing Assessment) sınav sonuçlarını isteyebilr. Bu iki sınav çoktan seçmeli soruların olduğu standart sınavlardır ve dünyada birçok ülkede yapılmaktadır. Her iki sınavın bir de kompozisyon yazma bölümleri bulunur, ancak ACT sınavında bu bölüm seçmelidir. ACT sınavının kompozisyon yazma bölümünü isteyen üniversiteler bunu web sayfalarında belirtirler. Her iki sınavın puanlaması farklıdır; ancak, puanınız ne kadar yüksek olursa kabul alma ve burs bulma şansınız o kadar artar. Başvurmayı düşündüğünüz okullar bir önceki sene kabul ettikleri öğrencilerin ortalama puan bilgilerini web sayfalarında paylaşabilirler. Bu bilgileri kontrol etmeniz size fikir vermesi açısından faydalı olacaktır.
  • İngilizce dil becerileriniz için ise TOEFL veya IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekmektedir. Bazı üniversiteler kendi İngilizce sınavlarını yapabilir. 

 

23.Şartlı Kabul nedir?
Öğrencinin TOEFL veya IELTS sınav sonucu üniversitenin istediği puanın altındaysa, öğrencinin diğer tüm şartları sağlaması şartıyla şartlı kabul edilebilir. Öğrenci ders programı başlayana kadar sınavlardan daha yüksek puan alarak bu şartı yerine getirebilir; ya da yaz okuluna katılabilir. Öğrenci okula kabul edildikten sonra haftada belli bir saat İngilizce dersine girmesi de istenebilir.

 

24.Başvuru yaptığım okullara aldığım sınav sonuçlarının fotokopilerini göndermem yeterli mi?  
Başvuru formunda standart sınavlardan aldığınız puanları yazdığınız bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme puanlarınızı yazsanız bile okullar bu sınavların resmi sonuç belgelerini görmek isterler. Amerika’daki okullara lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde yapacağınız başvurularda sınav sonuçlarınızın sınav merkezleri tarafından okullara resmi olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bu yüzden, sınavlara girerken başvuru yapmayı düşündüğünüz okulları belirlemiş olursanız, bu okulların kodlarını sınav formunda ilgili yere girersiniz ve sınavı yapan kurum sizin adınıza genellikle dört üniversiteye sınav sonuçlarınızı ücretsiz olarak gönderir. Daha fazla sonuç göndermek isterseniz, ek bir ücret ödeyerek sonuçlarınızın resmi olarak gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

 

25.Amerika’daki üniversitelere başvuru aşamasında istenen referans mektuplarını kimlerden almak daha doğru olur?
Referans mektuplarınızı, üniversitede okumak istediğiniz alana en yakın derslerin öğretmenlerinden almanız en doğrusu olacaktır. Örneğin, Mühendislik okumak isteyen bir öğrencinin referans mektuplarını Fizik, Kimya, Matematik gibi sayısal derslerin öğretmenlerinden alması tavsiye edilir. Sosyal alanlardan başvuran öğrencilerin ise Tarih, Psikoloji gibi sosyal derslerin öğretmenlerinden referans mektubu almaları faydalı olacaktır. 

 

26.Amerika’daki üniversitelere kabul aşamasında mülakat yapılır mı? Mülakat nasıl olur ve nelere dikkat edilmelidir?
Amerika’da bazı üniversiteler lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde başvuru yapan öğrencilerle mülakat yapmak isteyebilirler. Bu mülakatlar, üniversitenin Türkiye’de bulunan bir mezunu aracılığı ile yapılabileceği gibi, telefon veya İnternet üzerinden video bağlantısı ile görüntülü bir şekilde de yapılabilir. 

 

27.Üniversitelere yaptığım başvurular ne zaman sonuçlanır?
Her okulun başvuru sonuçlarını gönderdiği tarih farklıdır. Ancak, başvurunuzun kabul ya da red edildiğini genellikle başvurunuzdan iki-üç ay sonrasında öğrenirsiniz.

 

28.Amerika’da Tıp Fakültesi’nde okumak için ne yapmak gerekiyor?
Türkiye’de lise eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da bir Tıp Fakültesi’nde eğitiminize hemen başlayamazsınız. Amerika’da Tıp okumak için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek Türkiye’de Tıp veya Tıp ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Biyoloji, Genetik Mühendisliği gibi) dört sene boyunca okuyup, daha sonra MCAT (Medical College Admission Test) adı verilen sınava girmektir. MCAT sınavı sadece Amerika’da yapılmaktadır, ve bu sınava çok iyi hazırlanıp sadece bir kez girerek yeterli puanın alınması tavsiye edilir. Tıp Fakültesi’ne gitmek isteyen öğrenciler için ikinci seçenek ise Amerika’da Tıp veya Tıp ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Biyoloji, Genetik Mühendisliği gibi) dört sene boyunca okuyup, daha sonra MCAT (Medical College Admission Test) sınavına girmektir.

 

29.Amerika’da Hukuk Fakültesi’nde okumak için ne yapmak gerekiyor?
Türkiye’de lise eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da bir Hukuk Fakültesi’nde eğitiminize hemen başlayamazsınız. Amerika’da Hukuk okumak için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek Türkiye’de Hukuk veya Hukuk ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Siyaset Bilimi, Sosyoloji, vb.)  dört sene boyunca okuyup, mezun olup daha sonra Law School Admission Test (LSAT) adı verilen sınava girmektir. İkinci seçenek ise Amerika’da Hukuk veya Hukuk ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Siyaset Bilimi, Sosyoloji gibi)  okuyup, LSAT (Law School Admission Test) sınavına girmektir.

 

30.“Liberal Arts Colleges” olarak adlandırılan okulların dört yıllık üniversitelerden farkı nedir?
Amerikan eğitim sistemine özgü bir program olan “Liberal Arts Colleges” öğrencilerin sözel, yazma ve akıl yürütme becerilerini geliştirmeye yönelik akademik eğitim sağlayan programlardır. “Liberal Arts Colleges” olarak adlandırılan okullarda öğrenciler, eğitimlerinin ilk iki yılında Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil gibi çok farklı alanlardan dersler alarak uzmanlaşmak istedikleri alanı belirlerler, ve eğitimlerinin geri kalan kısmını uzmanlaşmak istedikleri alandan alacakları derslerle tamamlarlar. Bu okullar, özellikle üniversite eğitimlerinin başında hangi alana yönelecekleri konusunda net bir fikri olmayan öğrencilere esneklik sağlayarak daha doğru bir seçim yapmalarına yardımcı olur. Liberal Arts Colleges’larda sınıflar daha az sayıda öğrenciden oluştuğu için, öğretmen-öğrenci ilişkisi gelişmiştir.

 

31.International Baccalaureate (IB) Diploma Programı mezunu olarak Amerika’daki üniversitelerde ne tür avantajlarım olabilir?
Amerika’da IB Diplomaları geçerlidir, ve birçok üniversitede öğrencilere avantaj sağlamaktadır. IB Diplomasına sahip öğrenciler “High Level” olarak aldıkları bazı derslerden üniversite eğitimlerinin ilk yılında muaf olabildikleri gibi yüksek bir IB puanı ile mezun olurlarsa burs da bulabilmektedirler. Bu konuda detaylı bilgi için www.ibo.org adresli web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

32.“Freshman”, “Sophomore”, “Junior” ve “Senior” terimleri ne anlama gelir?
Freshman, üniversitenin ilk yılını okuyan öğrenciler için; Sophomore, üniversitenin ikinci yılını okuyan öğrenciler için; Junior, üniversitenin üçüncü yılını okuyan öğrenciler için; Senior, üniversitenin dördüncü sınıfını okuyan öğrenciler için kullanılan terimlerdir.

 

33.“Semester”, “Trimester” ve “Quarter” terimleri ne anlama gelir?
Semester, bir akademik yılın genellikle 16 veya 18 hafta şeklinde iki döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır.

Trimester, bir akademik yılın genellikle 15’er hafta şeklinde üç döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır. Bu sistemin olduğu okullarda öğrenciler bir akademik yıl boyunca iki dönem de okula gidebilirler.

Quarter, bir akademik yılın genellikle 12’şer hafta şeklinde dört döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır. Bu sistemin olduğu okullarda öğrenciler bir akademik yıl boyunca üç dönem okula gidebilirler.

 

34.Amerika’daki üniversitelerden lisans seviyesinde alınabilecek burs seçenekleri nelerdir?
Amerika’daki üniversiteler, lisans seviyesinde okuyacak öğrencilere farklı burslar verebilmektedirler, ancak lisans seviyesinde burs bulmak çok kolay değildir ve öğrencinin çok yönlü ve başarılı bir öğrenci olmasına bakılarak verilir. Burs imkânından yararlanabilmek için de lisenizin en iyi öğrencilerinden biri olmanız, not ortalamanızın çok yüksek olması, İngilizce dil becerilerinizin çok iyi seviyede olması ve girişte istenen genel yetenek testlerinden  (SAT veya ACT) yüksek puanlar almanız gerekir. Bunun dışında da spor, müzik, güzel sanatlar gibi alanlarda becerilerinizin olması, gönüllü kuruluşlarda hizmet etmiş olmanız, okul içi veya okul dışı faaliyetlerde aktif bir öğrenci olmanız şarttır. Buna rağmen bazı okulların verdiği burslar kısmidir; yani sadece okul ücretini karşılar. Geçim masraflarını sizin vermeniz gerekir. Burs konusunda özel üniversiteler daha fazla fon sağlarken, devlet üniversitelerinden burs bulmak oldukça zordur. Üniversitelerden alınabilecek farklı burs seçenekleri aşağıdaki gibidir:

 

  • Üstün Başarı Bursları (Merit-Based Scholarship): Akademik olarak üstün başarılara sahip öğrencilerin aldığı burstur. Başvurduğunuz okulların bu burs için gerekli şartlarını web sayfalarında bulabilirsiniz.
  • İhtiyaç Bursları (Need-Based Scholarship): Ailesinin maddi durumu Amerika’da eğitimi karşılamaya yeterli düzeyde olmayan başarılı öğrencilerin alabileceği bir burstur. Bu bursu alabilmek için maddi durumunuz ile ilgili formları okullara daha erken göndermeniz gerekebilir.
  • Spor Bursları (Sports / Athletic Scholarship): Bir spor dalında üstün başarıları – genellikle Milli Takım seviyesinde – olan öğrencilere verilen bir burstur. Bu burs kapsamında, öğrenci üniversitenin takımında oynarken aynı zamanda derslerini de sürdürür ve belirli bir başarı ortalamasının altına düşemez. Öğrencinin ders not ortalaması düştüğü takdirde bursu kesilebilir.

 

35.Türk vatandaşlığımın yanında Amerikan vatandaşlığım var. Amerika’daki okullardan nasıl burs veya finansal yardım alabilirim?
Türk vatandaşlığının yanında Amerikan vatandaşlığı olan öğrenciler, federal hükümetin verdiği öğrenci kredilerinden veya ihtiyaç burslarından faydalanabilirler. Bunun için daha fazla bilgiyi FAFSA adresinden veya Amerika’da eğitim almayı düşündüğünüz okulun Burs Ofisi (Financial Aid Office) ile temasa geçerek öğrenebilirsiniz.

 

36.Eğitim masraflarımı karşılayabilmek için bir Amerikan bankasından kredi alabilir miyim?
Amerika’da bankalar yabancı öğrencilere ancak Amerikan vatandaşı bir kefilleri (co-signer) varsa kredi verirler. Buna alternatif olarak Türkiye’de bir bankadan kredi almayı ve de yabancı öğrencilere burs sağlayan üniversitelere başvurmayı düşünebilirsiniz.

 

37.Amerika’da bir üniversitede okurken kampüs dışında bir işte çalışmama izin verilir mi?
Uluslararası öğrencilerin, Amerika’daki eğitimlerinin ilk döneminde çalışmasına izin verilmez. Bunun nedeni de öğrencinin yeni çevresine uyum sağlama sürecinin göz önünde bulundurulmasıdır. İlk dönem sonunda öğrenci, Uluslararası Öğrenci Danışmanı ile görüşerek kampüste kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi bazı yerlerde çalışabilir. Bu çalışma haftada 20 saati geçemez. İlk yılın sonunda ise öğrenci, öncelikle “Immigration and Naturalization Service” olarak adlandırılan Göçmenlik ve Vatandaşlık Birimine başvurarak izin aldığı ve sonrasında da iş bulabildiği takdirde, yine haftada 20 saati geçmeyecek şekilde kampüs dışında çalışabilir. Ancak, öğrenciler hiçbir zaman bu çalışma ile kazanacakları paraya güvenmemelidirler. Bu çalışma ile kazanılacak para öğrencilerin genellikle günlük harcamalarına yardımcı olmaktadır.

 

38.“OPT” olarak kısaltılan terim nedir? Ne tür avantajları vardır? 
OPT, Optional Practical Training teriminin kısaltmasıdır. OPT, Amerika’da ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan öğrencilere verilen 12 aylık çalışma hakkıdır. Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik veya Matematik gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin OPT hakları üç seneye kadar çıkabilmektedir; ancak bu kanunlar zaman zaman değişmektedir. OPT hakkını kullanan öğrenciler Amerikan şirketlerinde çalışarak deneyimlerini arttırma ve özgeçmişlerini kuvvetlendirme şansına sahip olmaktadırlar.

 

39.Bir ABD üniversitesine kabul edildikten sonra ne yapmalıyım?

Kabul edildiğiniz üniversite, okullarına gideceğinizi onayladıktan sonra size F-1 Vizesi için I-20 Formunu veya J-1 Vizesi için DS-2019 Formunu gönderecektir. Bu formu aldıktan ve doldurduktan sonra vize almak için başvuruda bulunabilirsiniz.

 

40.Bir Türk üniversitesinde veya farklı bir ülkedeki üniversitede eğitimime devam ederken bir ABD üniversitesine geçiş yapabilir miyim?

Bazı ABD üniversiteleri transfer öğrenci kabul etmektedir. Transfer koşulları ABD üniversitelerinin lisans kabul koşullarıyla neredeyse aynıdır. Ancak öğrencinin lise transkriptinin yanı sıra mevcut lisans programındaki notlarını gösteren transkriptini de alması gerekir. Mevcut programınızdaki genel not ortalamanız önemlidir, her üniversite farklı kriterler isteyebilir. Öğrencinin genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 3,00 ise ve aynı alanda devam etmek isterse, yatay geçiş yapması daha kolay olabilir. Birinci üniversitenizde aldığınız kredilerin tamamı sayılmayabilir, eğitim süreniz uzayabilir. Birinci ya da ikinci sene sonunda transfer olmak daha uygun olur.

 

41.Üniversitelerdeki değişim programlarına başvurabilir miyim?

Pek çok Türk üniversitesinin ABD üniversiteleriyle değişim programı ortaklıkları bulunmaktadır. Bu ortaklıklar hakkında bilgi edinmek için üniversitenizin Uluslararası İlişkiler Ofisine danışabilirsiniz.

 

42.Bir ABD üniversitesine kaydolduktan sonra konaklamayı nasıl ayarlayabilirim?

Birçok üniversitede var olan kampüs içi yurt imkanından faydalanabilirsiniz.  Yurtlarda kalmayı planlıyorsanız, yurt kullanımı için son başvuru tarihlerini takip etmeniz ve mümkün olduğunca erken başvurmanız gerekmektedir. Yurtta kalmayacaksanız, öğrenciler için apartman dairesi, stüdyo, pansiyon, kooperatif gibi diğer konaklama seçenekleri hakkında araştırma yapabilirsiniz. Farklı konaklama seçenekleri hakkında bilgi edinmek ve düzenlemeler yapmak için üniversitenizin Uluslararası Öğrenci Ofisi ile iletişime geçmenizi öneririz. Amerika’ya gelmeden önce geçici bir süre kalabileceğiniz bir konaklama olanağını önceden rezerve etmenizi, geldikten sonra da değişik seçenekleri değerlendirmek için yeterli vakit ayırmanızı öneririz. Uluslararası Öğrenci Ofisi'nin ilan panolarında oda arkadaşı/ev arkadaşı ilanlarını bulabilirsiniz.

 

43. Lisans diplomam var ve 30 yaşındayım. Burs başvurusunda yaş sınırı var mı?

Üniversitelerin sağladığı burslarda genel olarak herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ancak bir kuruma / vakfa burs başvurusunda bulunacaksanız yaş sınırı olabilir.

 

44. Amerika’daki lisansüstü programlara başvurmadan önce o programların hocalarıyla iletişime geçebilir miyim?

Evet, eğitim almak istediğiniz alanda uzmanlığı olan profesörlerle iletişime geçebilirsiniz. Bu hocalara kendinizi tanıtan ve okumak istediğiniz alanı belirten detaylı bir e-posta gönderebilir, CV'nizi de ekleyebilirsiniz. Profesörler hemen yanıt vermeyebilirler. Sabırlı olun ve yanıt vermezlerse bunu kişisel olarak algılamayın.

 

45. Bir ABD üniversitesinin lisansüstü programında öğrenim görmek için hangi standart testlere girmeliyim?

ABD'deki birçok lisansüstü program GRE puanlarını kabul etmektedir. MBA programlarından bir kısmı GRE, bir kısmı GMAT puanlarını kabul etmektedir. Bu testlerin her ikisi de standartlaştırılmış, çoktan seçmeli testlerdir ve dünyanın birçok ülkesinde verilmektedir. GRE'nin ayrıca “Konu Testleri” vardır. Başvurduğunuz lisansüstü programlar GRE Subject Test sınavı gerektiriyorsa, web sitesinde almanız gereken konular listelenecektir. Hem GRE hem de GMAT'in yazma bölümleri vardır. Her sınavın puanı farklıdır ancak puanınız ne kadar yüksek olursa burs alma şansınız da o kadar yüksek olur.

İngilizce seviyenizi ölçmek için TOEFL veya IELTS sınavına girmeniz gerekecektir. Hukuk, Gazetecilik ve Eğitim gibi sözel alanlardaki programlara başvuran öğrencilerin TOEFL iBT'den en az 100 puan almaları beklenmektedir. STEM alanları gibi sayısal programlar için TOEFL iBT'den en az 90 puan kabul edilebilir.

 

46.Pre-MBA programları nelerdir? Ne gibi avantajları var?

Pre-MBA programları, yeterli iş tecrübesine sahip olmayan veya MBA programına başlamak için yeterli akademik altyapıya sahip olmayan kişilere yöneliktir.

 

47. MBA programları için iş deneyimine sahip olmam gerekiyor mu?

ABD'deki birçok MBA programı, başvuru sırasında iki ila üç yıllık iş deneyimi gerektirmektedir. Yaz stajları veya yarı zamanlı işler iş deneyimi sayılmaz. Komisyonumuzun MBA ve alt alanlarındaki burslarına başvurabilmeniz için başvuru sırasında en az bir yıllık iş deneyimine sahip olmanız gerekmektedir.

 

48.Amerika'da MBA programlarının süresi ne kadardır? Aynı anda çalışabilir miyim?

MBA programları genel olarak iki yıllık olmakla birlikte bir yıllık programlar da bulunmaktadır. Uluslararası öğrenciler kampüste haftada 20 saate kadar çalışabilirler. Uluslararası öğrenciler üniversitedeki ilk yılı tamamladıktan sonra kampüs dışında çalışma izni almak için “Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisi”ne başvurabilirler. MBA öğrencileri, programları sırasında tam zamanlı staj veya yaz işleri bulabilir.

 

49.LL.M. Nedir? Ne tür avantajları var?

LL.M. Hukuk Yüksek Lisans programıdır. LL.M. Programları, Türkiye'de Hukuk Fakültelerinden mezun olan öğrencilerin ABD hukuk sistemi hakkında bilgi edinmelerine olanak sağlamaktadır. LL.M. programları genellikle bir yıl sürer ve adayların GRE puanına sahip olmaları gerekmez, ancak TOEFL veya IELTS puanlarının yüksek olması gerekir.