Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Bürosu’nun, Uluslararası Eğitim Enstitüsü (Institute of International Education) işbirliği ile her yıl yayınladığı Open Doors raporuna göre, Amerika’daki yabancı öğrenci sayısı 2023-2024 akademik yılında 1.126.690 olmuştur. Türkiye, Amerika’ya öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında 9148 öğrenci ile tüm dünyada 20., Avrupa’da 3. sırada yer almaktadır.
Amerika’da üniversiteler, devlet (eyalet) ve özel üniversiteler olarak ikiye ayrılmaktadır. Alınan eğitim ve diplomaların geçerliliği bakımından, devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler arasında fark bulunmamaktadır, önemli olan üniversitelerin akredite olması, yani diplomalarının geçerli olmasıdır.
Amerika’daki üniversitelerin sayısı 4.000’den fazladır. Bu üniversiteler, dünya çapında sundukları imkânlar, kaynaklar ve öğretim kadrolarının kalitesiyle bilinmektedirler. Eğitim sisteminin yapısı nedeniyle, her biri farklı coğrafi bölgelerdeki okulların eğitim müfredatını denetleyen, bölgesel akreditasyon kuruluşları ile bir de bağımsız akreditasyon kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlar vasıtasıyla, Amerika’daki okulların eğitim kaliteleri denetlenerek eğitim standartlarının sürekliliği sağlanmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri, araştırma, teknoloji ve bilimin birçok dalında liderdir. Amerika’da eğitim görürken teknolojideki en son gelişmelere ve yapılan en güncel araştırmalara tanıklık etme fırsatınız olur. Eğitiminize devam edeceğiniz üniversiteler de size alanınızda öncü araştırmacı ve profesörlerle tanışma ve birebir çalışma imkânları sağlar.
Amerikan eğitim sistemi içerisinde yer alan üniversite ve enstitüler, akademik ve sosyal çevreleri, kabul koşulları, eğitim programları ve seviyeleri gibi farklı konularda öğrencilere çeşitlilik sunarlar. Yaşam ve eğitim masrafları üniversiteden üniversiteye, şehirden şehire farklılık gösterirken, üniversitelerin sağladıkları maddi destek imkânları yabancı öğrencilerin de bu çeşitlilikten faydalanmasına olanak tanır.
Amerika’daki üniversitelerin en önemli özelliklerinden biri öğrencilere ders seçimi konusunda esneklik sağlamasıdır. Amerika’daki eğitimlerine liseden sonra iki yıl eğitim veren Community College veya Junior College‘larda başlayan öğrenciler, iki yılı tamamladıktan sonra dört yıllık bir üniversiteye geçiş yapabilmektedirler. Bu, son yıllarda hem Amerikalı hem de uluslararası öğrenciler arasında tercih edilen bir yol olmuştur. Amerika’daki okullar ayrıca öğrencilere kendi okullarında verilmeyen bir dersi çevredeki bir okuldan alma imkânını da sağlayabilir.
Birçok öğrenci kampüste ya da kampüse yakın evlerde yaşamayı seçer. Hem kampüste hem de kampüs dışında öğrencilerin katılabileceği geziler, seminerler, sosyal kulüpler, spor ve sanatla ilgili programlar, öğrencilerin yeni insanlarla tanışarak, farklı kültürler ve ülkeler hakkında bilgi sahibi olabileceği ortamlar olur ve bu ortamlar öğrencilerin kişisel gelişimlerine de katkı sağlar.
Eğitiminize beraber devam edeceğiniz farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilere, kendi kültürünüzü, değerlerinizi ve ülkenizi tanıtma şansınız olacaktır. Farklı kültürleri tanıyarak edineceğiniz tecrübe ve bilgi birikiminiz, Amerika’da alacağınız eğitim ile kariyerinizde global bir vizyona sahip bir birey olarak yetişme şansını size sunar. Bu anlamda, dünyanın neresine giderseniz gidin geçerli bir diplomanız ve bir o kadar değer gören akademik geçmişiniz olur.
Bütün bunlara ek olarak, Amerika’da eğitim alırken ana dilin İngilizce olduğu bir ortamda yaşamak ve eğitim görmek, İngilizce dil becerilerinizin de hızlı bir şekilde ilerlemesine imkân sağlar.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ülke çapında her eyalette geçerli olan merkezi bir eğitim sistemi bulunmamaktadır. Her eyaletin kendi içinde bağlı olduğu ve eğitim politikalarını belirleyen yetkili bir kurumu vardır. Bu tarz bir eğitim sistemi, bir yandan uluslararası öğrenciler için çok çeşitli fırsatlar sunarken, bir yandan sistemi uzaktan anlamayı ve bu kadar fırsat arasından tercih yapmayı zorlaştırabilir. Amerika’daki üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrencilerin Amerikan eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları, daha bilinçli bir tercih yapmalarını sağlayacaktır.
Amerika’da ilk ve ortaöğretim 12 yıl sürer. Bu sürenin sonunda alınan lise diploması ile öğrenci iki yıl eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarına (community college) veya üniversitelere başvuru yapabilir. İlkokuldan önce 1-3 yıllık anaokulu eğitimi alınır. Amerika’da altı yaşında ilkokula başlanır ve sonrasında ortaokul eğitimine devam edilir. Ortaokullar, 3+3 veya 2+4 yıl şeklinde eğitim veren liselerden oluşur.
Yüksek Öğrenim Programları
Lisans Eğitimi: Liseyi, yani 12. sınıfı bitiren öğrenciler üniversite eğitimine devam edebilir. Amerika’da bazı üniversiteler “college” olarak da geçer. Burada geçen kolej tanımlaması, ülkemizden farklı olarak, Amerika’da dört yıllık üniversite veya okullar için kullanılmaktadır. Liseden sonra öğrenciler eğitimlerine farklı alanlarda, mesleki eğitime yönelik eleman yetiştirmek üzere kurulmuş olan okullarda (Community College veya Junior College) devam ederek, ön lisans diplomasını (Associate Degree) almaya hak kazanırlar. Öğrencilerin lise eğitiminden sonra diğer bir eğitim seçeneği ise dört yıllık üniversitelerde eğitimlerine devam etmeleri şeklinde olabilir. Bu dört yıllık eğitimin sonunda alınan derece Bachelor’s Degree adı verilen lisans derecesi olur. Lisans eğitimini tamamlayabilmek için öğrencilerin genellikle 120 krediyi tamamlamaları gerekmektedir. Eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler eğitim aldıkları alana göre, Bachelor of Arts (B.A.) veya Bachelor of Science (B.S.) diplomasına sahip olurlar.
Amerika’daki yüksek öğrenim kurumlarının sınıflandırılması aşağıdaki gibidir:
İki Yıl Eğitim Veren Okullar: Community Colleges veya Junior Colleges olarak geçen okullardır. Lise eğitiminin üzerine iki yıl süre ile mesleki eğitime olanak sağlayan ve ön lisans diplomasının verildiği okullardır. Öğrenciler, 60 kredilik ders sorumluluğunu tamamladıktan sonra, Associate of Arts (A.A.) veya Associate of Science (A.S.) derecesine sahip olarak mezun olurlar. Community College’ların en önemli özelliği, gerekli ortalama şartını sağladıkları takdirde, dört yıllık okullara geçiş (2+2 transfer) imkânı sağlamalarıdır.
Teknoloji Enstitüleri: Amerika’da oldukça yaygın olan Teknoloji Enstitüleri her yönden dört yıllık üniversitelere eş eğitim veren kurumlardır. Özellikle Fen ve Mühendislik Bilimlerinde öğretim ve araştırma olanağı sunmak amacıyla kurulmuş olsalar da, Teknoloji Enstitülerinin bazılarında Sosyal Bilimler alanlarında çok kuvvetli programlar mevcuttur.
Liberal Arts Colleges: Bu okullar da aynı üniversiteler gibi dört yıllık eğitim ve lisans derecesi vermektedirler. Üniversitelerden ayrılan özellikleri sınıfların daha küçük olması (en büyük sınıflar 25-30 öğrencidir), genelde büyük yerleşim yerlerinden uzakta bulunmaları ve en önemli özellikleri, henüz ne okumak istediğine karar veremeyen öğrencilere ilk iki yıl genel bir eğitim sürecinin ardından, uzmanlaşmak istedikleri alana yönelme fırsatını sunmalarıdır.
Lisansüstü Eğitim Kurumları: Amerika Birleşik Devletleri’nde Graduate Study olarak adlandırılan lisansüstü eğitimin ilk basamağı yüksek lisans derecesidir. Lisans eğitiminden sonra, genel olarak 30-36 kredinin tamamlanmasını ve genellikle bir yüksek lisans tezinin hazırlanmasını gerektirir. Bazı yüksek lisans programlarında, tez yerine bitirme sınavına girilerek yüksek lisans derecesine sahip olunur. Yüksek lisans derecesi sosyal alanlar için Master of Arts (M.A.), Fen ve Mühendislik alanları için Master of Science (M.S.) olarak verilir. Ancak, bazı yüksek lisans dereceleri Master of Fine Arts (M.F.A.), Master of Business Administration (M.B.A.) gibi alanları gösteren isimler de alabilir.
Lisansüstü eğitimin ikinci aşaması olan doktora eğitimi, genel olarak yüksek lisans eğitimi üzerine üç veya dört yıllık bir öğrenim ve araştırmayı gerektirirken, özellikle araştırmaya yönelik alanlarda bu süreç uzayabilmektedir. Doktora eğitiminde daha önce çalışılmamış bir konuda bir doktora tezinin de hazırlanması istenir. Öğrenimin sonunda doktora derecesi, Doctor of Philosophy (Ph.D.) verilir. Yüksek lisans eğitiminde olduğu gibi doktorada da eğitim alınan dalı belirten doktora dereceleri vardır.
İki Yıllık Ön Lisans Eğitimi
İki yıllık eğitim veren okullar, Community College veya Junior College olarak adlandırılan okullardır. Bu okullar Türkiye’deki Meslek Yüksekokulları gibi düşünülebilir. Lise eğitiminin üzerine iki yıl süre ile mesleki eğitime olanak sağlayan ve eğitim sonunda ön lisans diplomasının verildiği okullardır. Öğrenciler 60 kredilik ders sorumluluğunu tamamladıktan sonra, Associate of Arts (A.A) veya Associate of Science (A.S) derecesine sahip olarak mezun olurlar. Community College’ların en önemli avantajı, dört yıllık okullara göre bu okullara girişin kolay olması (SAT / ACT sınav istenmez), sınıfların küçük olması ve gerekli not ortalaması şartını sağlayan öğrencilere dört yıllık okullara geçiş (2+2 Transfer) imkânı sağlamalarıdır.
Dört Yıllık Lisans Eğitimi
Lisans derecesi, bir alanda genellikle 120 krediyi tamamladıktan sonra alınan derecedir. Ancak, okulların mezuniyet için ön şart saydığı kredi sayısı okuldan okula değişiklik gösterebilir. Dört yıllık eğitim boyunca alınan dersler, alan dersleri (major) ve seçmeli dersler (minor) olarak ayrılır. Lisans derecesi, dört yıllık tam zamanlı eğitim sonunda verilir ve eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, eğitim aldıkları alana göre, Bachelor of Arts (B.A) veya Bachelor of Science (B.S) diplomasına sahip olurlar.
Türkiye’deki sistemden farklı olarak, Amerika’daki okulların her birinin son başvuru tarihi, başvuru formu, bölüm sayısı ve türleri, kampüs formatları farklıdır. Eğitim alınmak istenilen her okulun detaylı bir şekilde araştırılması gerekir. Araştırma yapılırken, üniversitenin akredite olması, uluslararası öğrenci oranı, bulunduğu yer ve iklim şartları, yaşam masrafları, kalınacak yer seçenekleri dikkat edilmesi gereken noktalardan bazılarıdır.
Eğitimlerine Tıp, Hukuk, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik, Hemşirelik gibi profesyonel alanlarda devam etmek isteyen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, Türkiye’deki sistemden farklı olarak, bu alanlarda eğitim almak için önceden üç veya dört yıllık bir eğitimin alınması gerektiği, akabinde bu okulların açtığı sınavlarla okula kabulün gerçekleştiğidir. Hukuk fakültelerinde okumak için Law School Admission Test (LSAT), Tıp fakülteleri için Medical College Admission Test (MCAT), Diş Hekimliği için Dental Admission Test (DAT), Eczacılık için Pharmacy College Admission Test (PCAT), Veterinerlik için Veterinary College Admission Test (VCAT) sınavlarını başarı ile geçmek gerekmektedir. Eğitimlerine Amerika’da bu alanlarda devam etmek isteyen Türk öğrencilerin toplamda altı ile sekiz yıllık bir eğitim süresini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Ancak, söz konusu alanlarda eğitimlerine Türkiye’de devam eden veya mezun olan öğrenciler Amerika’da lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler. Bunun için, örneğin Tıp’ta uzmanlık için USMLE testini alarak Amerika’da hastanelerde residency adı verilen programa kabul edilebilirler.
Okullara Başvuru Süreci
Eğitimlerine Amerika’da devam etmek isteyen öğrenciler, eğitimlerine başlamayı düşündükleri akademik dönemden en az bir yıl öncesinde okullara başvurularını başlatmalıdırlar. İdeal olarak en az 12-18 ay öncesinden Amerika’daki okullara başvurulara başlamak faydalı olur. Öğrencilerin, başvurmayı düşündükleri okulların web sayfalarını detaylı bir şekilde incelemeleri ve son başvuru tarihi ile başvuru aşamasında istenen belgeleri belirledikten sonra okullara başvuru yapmaya başlamaları gerekmektedir. Amerika’daki okullara başvuru aşamasında genel olarak aşağıdaki belgeler istenmektedir. Ancak, başvuruda bulunulacak okul ve programa göre okullar ek belgeler de isteyebilirler. Bunun için okulların web sayfaları detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Amerika’da okullara bireysel başvuruda bulunacak öğrenciler, Komisyonumuzun Ankara ve İstanbul Ofisleri’ndeki Eğitim Danışmanlarından okullara başvuru sürecinde danışmanlık hizmeti alabilirler.
Amerika’da üniversitelere başvuruda gereken belgeler:
- Lise Diploması
- Not Çizelgesi (Transkript)
- SAT (Scholastic Aptitude Test) ya da ACT (American College Test) resmi sınav sonuçları
- TOEFL (Test of English as a Foreign Language) veya IELTS (International English Language Testing System) resmi sınav sonuçları
- Referans Mektupları
- Kompozisyon (Personal Statement / Statement of Purpose)
- Başvuru Ücreti
- Banka Mektubu
- Portfolyo (Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakülteleri için)
- Özgeçmiş
- Mülakat (Bazı okullar başvurunuzu değerlendirdikten sonra sizinle mülakat yapmak isteyebilirler.)
Amerika’daki okullara başvurular genelde online olarak yapılmaktadır, ancak nadir de olsa bazı okullar halen kağıt başvuru formu kabul edebilirler. Okul araştırmanızı yaptıktan sonra başvurmak istediğiniz okulun web sayfasında yabancı öğrenciler için kağıt formatında veya online formatta olan başvuru formunu doldurmalısınız.
Başvuru formunu doldurduktan sonra başvuru ücretini ödemeniz gerekir. Başvuru ücreti okuldan okula değişir. Kredi kartıyla başvuru ücretini ödedikten sonra gereken diğer belgeleri son başvuru tarihine kadar okula ulaştırmalısınız. Amerika’da bazı okulların son başvuru tarihi yoktur ve ‘Rolling Admissions’ uygulamasıyla ders yılı başlayana kadar başvuru kabul etmeye devam ederler.
Başvuru için gereken koşullardan not ortalaması, TOEFL / IELTS gibi sınav puanları yeterli olmayan öğrenciler diğer koşulları sağlıyorlarsa, okullara şartlı olarak da kabul edilebilirler. Okulların şartlı kabul sağlayıp sağlamadıklarını web sayfalarını inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Birden fazla okula başvuru yapacaksanız Common Application adı verilen ve 450’den fazla kolej ve üniversitenin kullandığı ortak başvuru sisteminden faydalanabilirsiniz. Okullar web sayfalarında Common Application’ı kabul edip etmediklerini belirtirler. www.commonapp.org adresinden hangi okulların bu sistemde yer aldığını öğrenebilirsiniz. Bazı okullar ortak başvuru için gereken belgelere ek olarak başka belge(ler) de isteyebilirler. Bunun için her okulun kendi web sayfasını kontrol etmelisiniz.
Başvurunuzu Nasıl Planlayacaksınız?
Başvurudan 12-18 ay önce: Amerika’da okumak istediğiniz bölüm, okullar ve burs imkânları, başvuru için gereken sınavlar hakkında araştırma yapınız. Başvuru için gereken sınavlara hazırlanmaya başlayıp, sınavlara kayıt yaptırınız.
Başvurudan 1-6 ay önce: Not çizelgenizi (transkript) ve referans mektuplarınızı isteyiniz. Gerekli sınavlara giriniz ve başvuru formunu doldurup gereken belgelerle son başvuru tarihine kadar okullara gönderiniz.
Amerika’ya gitmeden 3 ay önce: Okullardan kabulünüz geldikten ve eğitiminize devam etmek istediğiniz okula karar verdikten sonra, okul size o okulda öğrenci olduğunuzu gösteren I-20 formunu gönderir. Bu form size ulaştıktan sonra vizeye başvuru için hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz.
Yüksek Lisans Eğitimi
Amerika Birleşik Devletleri’nde “Graduate Study” olarak adlandırılan lisansüstü eğitimin ilk basamağı yüksek lisans derecesidir. Lisans öğreniminden sonra, genel olarak 30-36 kredinin tamamlanmasını ve genellikle bir yüksek lisans tezinin hazırlanmasını gerektirir. Bazı yüksek lisans programlarında, tez yerine bitirme sınavına girilerek yüksek lisans derecesine sahip olunur. Yüksek lisans derecesi, Sosyal Bilimler alanları için Master of Arts (M.A.), Fen ve Mühendislik alanları için Master of Science (M.S.) olarak verilir. Ancak, bazı yüksek lisans dereceleri Master of Fine Arts (MFA), Master of Business Administration (MBA) gibi alanları gösteren kısaltmalarla gösterilir.
Joint Degree ya da Dual Degree Programs altında geçen yüksek lisans programlarında her iki dalda birden eğitime devam etme imkânı bulunmaktadır. Professional Science Masters (PSM) denilen alanlarda (Biyoloji, Matematik, Fizik, Ekosistem, Adli Tıp gibi) yetişmiş bilim insanları, eğer profesyonel iş ortamlarında, örneğin Bioteknoloji firmalarında, hükümet ve özel sektörde çalışmak isterlerse PSM derecelerini tercih edebilirler.
Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Veterinerlik eğitimini Türkiye’de tamamlayanlar, lisansüstü uzmanlık eğitimleri için Amerika’ya gidebilirler.
Amerika’daki okullara yüksek lisans eğitimi için bireysel başvuru yapacak öğrenciler okulların verdiği burslara başvuruda bulunabilirler. Okulların verdiği burslar dışında, lisans not ortalamaları en az 3.00/4.00 veya 76,66/100 olan öğrenciler, diğer başvuru koşullarını da yerine getirmeleri durumunda, Komisyonumuzun verdiği Yüksek Lisans Bursu’na başvuruda bulunabilirler. Komisyonumuzun verdiği burslar dışında Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Türk Eğitim Vakfı gibi kurumlar ile vakıf ve derneklerin burs imkânları da öğrenciler için bir seçenek olabilir.
Yüksek Lisans programlarına nasıl başvuru yapılır?
Amerika’da yüksek lisans programlarına bireysel başvuruda bulunacak öğrenciler Komisyonumuzun Ankara ve İstanbul Ofislerindeki Eğitim Danışmanlarımızdan okullara başvuru sürecinde danışmanlık hizmeti alabilirler.
Amerika’da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin aşağıda listelenmiş konulara dikkat etmeleri gerekir.
1. Yüksek lisans programlarına başvuru yapmak için lisans derecesine sahip olmak gerekir.
2. Lisans mezuniyet not ortalamasının genellikle en az 3,00/4.00 olması gerekir. Daha düşük not ortalaması ile öğrenci kabul eden okullar da vardır, ancak, bunların sayısı daha azdır. Okullara başvuru aşamasında üniversitenizin öğrenci işlerinden alacağınız orijinal transkriptlerin gönderilmesi gerekmektedir. Transkriptleriniz Türkçe ise bunu kendiniz İngilizce’ye çevirdikten sonra Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Ofisleri’nde onaylatabilirsiniz.
3. İngilizce seviyenizin iyi olması gerekir. Başvuruda istenen TOEFL, GRE veya GMAT gibi sınavlardan yüksek bir puan almak gerekmektedir.
4. Başarılı olduğunuz derslerin hocalarından en az üç adet referans mektubu almalısınız. MBA veya LL.M. programlarına başvuruda bulunuyorsanız, çalışmış olduğunuz iş yerinden de referans mektubu alabilirsiniz.
5. Öğrencinin kendi alanında yapmış olduğu akademik faaliyetler, ödevler, sunumlar, katıldığı konferanslar, ulusal veya uluslararası yarışmalarda alınmış ödüller, stajlar da programa kabul edilmek için okulların dikkate aldığı belli başlı kriterlerdir.
6. “Statement of Purpose” veya “Personal Statement” olarak geçen ve Amerika’da eğitiminize devam etmeyi düşündüğünüz alan ile ilgili bir komposizyon yazmanız istenecektir. Bu kompozisyonda başvurduğunuz alanı neden seçtiğinizi, şimdiye kadar bu alana kendinizi nasıl hazırladığınızı, Amerika’da başvurulan okulda ne gibi bir program izlemek istediğinizi ayrıntılı olarak anlatmanız gerekecektir. Okula başvuru aşamasında göndereceğiniz özgeçmişinizde yer alan diğer bilgilerin dışında yazacağınız bu kompozisyon, sizi okula tanıtacak tek fırsattır; bu bakımdan düzgün ve amaca uygun yazılması çok önemlidir.
7. Her okulun başvuru tarihi, programları, program süreleri, sunduğu seçmeli ders olanakları farklılık gösterir. Okul araştırması yaparken okulların ve bölümlerin web sayfalarında bu konuya dikkat etmek gerekir. Fakülte üyelerinden oluşan komitenin sizin kabulünüz hakkında karar verebilmesi için istenen bütün belgelerin zamanında ulaşması çok büyük önem taşımaktadır.
8. Okulları araştırırken ilk etapta en az 20 okuldan oluşan bir tercih listesi hazırlamalı, daha sonra yapacağınız detaylı araştırma ile bu sayıyı 6-9 okula düşürmelisiniz. Normalde istediğiniz kadar okula başvuru yapabilirsiniz, ancak her okulun “Application Fee” olarak geçen ve 40-50 Amerikan Doları’ndan başlayıp 250 Amerikan Doları’na kadar çıkan (özellikle MBA Programları) başvuru ücretleri olduğunu unutmamalısınız.
9. Başvuruda bulunduğunuz okulların bursuna başvuruyor olsanız bile, okullar sizden okulun ücretini ve geçim masraflarını karşılayacağınıza dair finansal yeterlilik belgesi isteyecektir. Bu belge sizin, ailenizin veya eğitiminize sponsor olan kişinin hesabının bulunduğu bankadan alınan ve hesabında yeterli para olduğunu gösteren İngilizce bir belge olmalıdır. Bu belgenin orijinal ve güncel olması gerekmektedir.
10. Yüksek lisans başvurusu yapıp, aynı zamanda başvuruda bulundukları bölümde asistanlık yapmak isteyen öğrencilerin daha yüksek not ortalamasına sahip olmaları ve başvuru aşamasında okulun istediği TOEFL, GRE veya GMAT gibi testlerden yüksek puan almaları gerekir. Bu tip bursların Amerikalı öğrencilerle beraber uluslararası öğrencilere de açık olduğunu ve rekabetin güçlü olduğunu hatırlatmak isteriz.
11. Başvuruda bulunduğunuz bazı okullar sizinle mülakat yapmak isteyeceklerdir. Bu mülakatlar, üniversitenin Türkiye’de bulunan bir mezunu aracılığı ile yapılabileceği gibi, İnternet üzerinden video bağlantısı ile görüntülü bir şekilde de yapılabilir.
Yukarıda belirtilen belgelere ek olarak, başvuruda bulunacağınız bölüme göre okullar sizden ek belge isteyebilirler. Bu nedenle, öğrencilere başvuruda bulunacakları okulların web sayfalarını dikkatlice incelemelerini tavsiye ediyoruz.
Doktora Eğitimi
Lisansüstü eğitimin ikinci aşaması olan Doktora eğitimi, genel olarak yüksek lisans eğitimi üzerine üç veya dört yıllık bir öğrenim ve araştırmayı gerektirirken, özellikle araştırmaya yönelik alanlarda bu süreç uzayabilmektedir. Doktora eğitiminde daha önce çalışılmamış bir alanda doktora tezinin de hazırlanması istenir.
Öğrenimin sonunda “Doktora Derecesi”, Doctor of Philosophy (Ph.D.) verilir. Buna karşılık, Doctor of Business Administration (D.B.A) gibi eğitim alınan dala göre verilen doktora dereceleri de vardır. Doktora öğrenimi iki aşamalıdır.
Okuldan okula farklılık göstererek, ilk 1,5-2 yıl boyunca öğrenci ders sorumluluğunu tamamlar ve sonrasında uzmanlık konusu ile ilgili doktora yeterlilik sınavına girer. İkinci aşamada ise doktora tezini hazırlamak için çalışmalara başlar.
Amerika’da özellikle Ekonomi, Psikoloji ve Mühendislik gibi dalların bazı alanlarında, doğrudan lisans derecesinden sonra doktora programlarına başvuruda bulunma imkânı vardır. Bu tür programlar Bütünleşik Doktora (Integrated Ph.D.) olarak adlandırılmaktadır.
Amerika’daki okullara doktora eğitimi için bireysel başvuru yapacak öğrenciler okulların verdiği burslara başvuruda bulunabilirler. Okulların verdiği burslar dışında, ortalamaları en az 3,50/4.00 veya 88,33/100 olan öğrenciler, Komisyonumuzun verdiği Doktora Bursu‘na başvuruda bulunabilirler. Komisyonumuzun verdiği burslar dışında Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Türk Eğitim Vakfı gibi kurumlar ile vakıf ve derneklerin burs imkânları da öğrenciler için bir seçenek olabilir.
Doktora programlarına nasıl başvuru yapılır?
Amerika’da doktora programlarına bireysel başvuruda bulunacak öğrenciler Komisyonumuzun Ankara ve İstanbul Ofislerindeki Eğitim Danışmanlarımızdan okullara başvuru sürecinde danışmanlık hizmeti alabilirler.
Amerika’da doktora yapmak isteyen öğrencilerin aşağıda listelenmiş konulara dikkat etmeleri gerekir.
1. Öğrencilerin mezuniyet not ortalamasının genellikle en az 3,00/4.00 olması gerekir. Okullara başvuru aşamasında üniversitenizin öğrenci işlerinden alacağınız orijinal transkriptlerin gönderilmesi gerekmektedir. Transkriptleriniz Türkçe ise bunu kendiniz İngilizce’ye çevirdikten sonra Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Ofisleri’nde onaylatabilirsiniz.
2. İngilizce seviyenizin iyi olması gerekir. Başvuruda istenen TOEFL, GRE veya GMAT gibi sınavlardan yüksek bir puan almak gerekmektedir.
3. Öğrencinin kendi alanında göstermiş olduğu akademik faaliyetler, ödevler, sunumlar, konferanslara katılımlar, ulusal veya uluslararası yarışmalarda alınmış ödüller, stajlar da programa kabul edilmek için okulların dikkate aldığı belli başlı kriterlerdir
4. “Statement of Purpose” veya “Personal Statement” olarak geçen ve Amerika’da eğitiminize devam etmeyi düşündüğünüz alan ile ilgili bir komposizyon yazmanız istenecektir. Bu kompozisyonda başvurduğunuz alanı neden seçtiğinizi, şimdiye kadar bu alana kendinizi nasıl hazırladığınızı, Amerika’da başvurulan okulda ne gibi bir program izlemek istediğinizi ayrıntılı olarak anlatmanız gerekecektir. Okula başvuru aşamasında göndereceğiniz özgeçmişinizde yer alan diğer bilgilerin dışında yazacağınız bu kompozisyon, sizi okula tanıtacak tek fırsattır; bu bakımdan düzgün ve amaca uygun yazılması çok önemlidir. Doktora seviyesinde başvuruda bulunacağınız okullar sizden “Writing Sample” olarak geçen ve daha önce yaptığınız bir çalışmanızdan oluşan 5 -10 sayfalık yazılı bir örnek de isteyebilirler.
5. Her okulun başvuru tarihi, programları, program süreleri, sunduğu seçmeli ders olanakları farklılık gösterir. Okul araştırması yaparken okulların ve bölümlerin web sayfalarında bu konuya dikkat etmek gerekir. Fakülte üyelerinden oluşan komitenin sizin kabulünüz hakkında karar verebilmesi için, istenen bütün belgelerin zamanında ulaşması çok büyük önem taşımaktadır. Doktora başvurularında, özellikle girişi zor okullarda son başvuru tarihlerinin yüksek lisans programlarına göre daha erken kapandığını hatırlatmak isteriz.
6. Okulları araştırırken ilk etapta en az 20 okuldan oluşan bir tercih listesi hazırlamalı, daha sonra yapacağınız detaylı araştırma ile bu sayıyı 6-9 okula düşürmelisiniz. Normalde istediğiniz kadar okula başvuru yapabilirsiniz, ancak her okulun “Application Fee” olarak geçen başvuru ücretleri olduğunu unutmamalısınız.
7. Doktora başvurusu yapıp, aynı zamanda başvuruda bulundukları bölümde asistanlık almak isteyen öğrencilerin daha yüksek not ortalamasına sahip olmaları ve başvuruda istenen TOEFL, GRE veya GMAT gibi testlerden okulun istediğinden yüksek puan almaları gerekir. Doktora seviyesinde burs imkânları yüksek lisansa göre daha fazladır.
8. Başvuruda bulunduğunuz bazı okullar sizinle mülakat yapmak isteyeceklerdir. Bu mülakatlar, üniversitenin Türkiye’de bulunan bir mezunu aracılığı ile yapılabileceği gibi, telefon veya İnternet üzerinden video bağlantısı ile görüntülü bir şekilde de yapılabilir.
Yukarıda belirtilen belgelere ek olarak, okullar sizden ek belge isteyebilirler. Bu nedenle, öğrencilere başvuruda bulunacakları okulların web sayfalarını dikkatlice incelemelerini tavsiye ediyoruz.
İngilizce Programları
İngilizce öğrenmek veya İngilizce dil becerilerini geliştirmek isteyen uluslararası öğrenciler için gidilecek en popüler ülkelerden birisi Amerika Birleşik Devletleri’dir. 2023 yılında 67.924 öğrenci, yoğunlaştırılmış İngilizce programlarına katılmak üzere A.B.D. de bulunmuştur.
Amerika’da 400’den fazla İngilizce dil programı sunan eğitim kurumu vardır. Bu programlar, üniversiteye gidecek öğrenciler için yoğun akademik İngilizce programlarından, mesleki İngilizce programlarına veya Amerikan kültürünü içeren programlara kadar çok çeşitlidir. Amerika’da dil eğitimi almak isteyen öğrencilerin hangi program türünün amaçlarına uygun olup olmadığına karar vermeleri gerekmektedir.
Aşağıda yer alan dil programları size yol göstermesi açısından faydalı olacaktır.
Yoğunlaştırılmış İngilizce Programları: Bu programlar genellikle haftada 20 ile 30 saat ders almayı gerektirir. Program olarak, sınıf eğitimi, küçük grup tartışmaları, dil laboratuvarları ve sınıf dışı çalışmaları içerir. Bunlara ek olarak, bazı yoğunlaştırılmış İngilizce programları İngilizce derslerinin dışında normal akademik derslerin izlenmesine de olanak sağlar. Programların çoğu eğitim öncesi hazırlık kursları olarak geliştirilmiş olup, öğrenciyi bir Amerikan üniversitesine girmesi için hazırlar.
Amerikan Kültürü Programları: Bu programlar çoğunlukla bir Amerikan üniversitesine hazırlık amacıyla alınan kredili derslerden oluşur. Genellikle orta veya ileri düzeyde İngilizce gerektirir ve belli alanlardaki yetkinliğinizi (okuma, yazma veya dil bilgisi gibi) geliştirmek amacıyla devam edebileceğiniz programlardır.
Profesyonel İngilizce Programları: Birçok özel dil okulunun ve üniversitelerin İngilizce dil programları profesyonellerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanmıştır. Bu programlar mesleğinize yönelik dil becerilerinizi (İş, Hukuk İngilizcesi gibi) geliştirmek amacıyla oluşturulmuştur.
Bir dil okuluna başvuruda bulunmadan önce, başvurmayı düşündüğünüz okulun akredite olup olmadığından emin olmalısınız. İngilizce programları için Amerika’da iki ana akreditasyon kuruluşu vardır: Accrediting Council for Continuing Education and Training (ACCET) ve The Commission on English Language Program Accreditation (CEA). İngilizce programlarına katılmadan önce dikkat etmeniz gereken diğer önemli nokta ise katılmayı düşündüğünüz İngilizce dil programlarının standartlarını belirleyen University and College Intensive English Programs (UCIEP)’a veya American Association of Intensive English Programs (AAIEP)’a üye olup olmadığıdır.
İngilizce programları, hiç İngilizce bilmeyenler için başlangıç seviyesindeki kurlardan başlayarak, Amerika’da bir üniversitede okuyacak olup da dil becerilerini geliştirmek isteyenler için ileri seviyedeki kurlara kadar çeşitli seviyelerden oluşur. Programlara başlamadan önce bütün öğrenciler eğitimlerine uygun seviyeden başlamaları için bir yerleştirme sınavına girerler. Bazı öğrenciler hızlı ilerlerken, diğerlerinin gerekli becerileri geliştirmeleri daha uzun sürebilir. Hedeflenen düzeye ulaşmanız bir veya iki dönem veya bazı durumlarda daha uzun sürebilir.
İngilizce programlarını araştırırken dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir nokta ise maliyettir. Programlar, eğitim ücretinin yanı sıra, kalacak yer, yemek, kitap, sağlık sigortası (Amerika’ya öğrenci vizesi ile girmiş herkes için gereklidir) ve diğer masrafları gerektirebilir.
Dil okullarına başvuruda ödemeniz gereken bir başvuru ücreti vardır. Başvuru ücreti ile beraber, okulun başvuru formunu ve masraflarını karşılayabileceğinizi gösteren ve bankadan alınacak teminat mektubunu göndermeniz gerekir.
Başvurduğunuz okula yaptığınız başvuru olumlu sonuçlandığı takdirde okul size o okulda öğrenci olacağınızı gösteren I-20 formunu gönderir. Bu belge elinize ulaşınca Amerikan Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’na F-1 vizesi almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer bir kurum sizin dil eğitiminize sponsor oluyorsa ABD’deki okuldan size gelecek olan form DS-2019 formudur ve alacağınız vize türü J-1’dir.
Amerika’da dil eğitimine katılmak isteyen öğrencilerimiz Komisyonumuzun Ankara ve İstanbul Ofislerindeki kaynak kitapları inceleyebilirler.
Kısa Süreli Programlar
Bir Amerikan üniversitesinde eğitim almak isteyip bir diploma almayı düşünmeyenler için üniversite değişim programları, misafir veya özel öğrenci eğitimleri ile yaz dönemi eğitimleri, bir dönem veya bir akademik yılı Amerika’da geçirme imkânı sağlar.
Üniversite Değişim Programları
Türkiye’de okuyan öğrencilere Amerikan üniversitelerinde bir akademik yıl veya bir dönem okumak cazip gelebilir. Birçok Amerikan üniversitesinin Amerika dışındaki üniversitelerle anlaşmalı değişim programları vardır. Bu programlar, Amerikalı veya başka ülkelerden olan öğrencilerin birbirlerinin üniversitelerinde okuyarak deneyim kazanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu programlarda alınan dersler öğrencinin kendi ülkesindeki diploma programına sayılır. Böyle bir programa katılmak isteyen Türk öğrenciler, okudukları okullardaki uluslararası programlardan sorumlu ofis ile irtibata geçerek, okullarının herhangi bir Amerikan üniversitesiyle değişim anlaşması olup olmadığını ve eğer varsa programa katılım şartlarını öğrenmelidirler.
“Özel Öğrenci” Statüsü
Amerika’da pek çok üniversite, kendi ülkelerinde lisans eğitimini bitirmiş veya lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitime devam eden uluslararası öğrencilerin özel öğrenci veya “non-degree” statüsünde kredili dersler almalarına izin verebilir.
Yaz Okulu
Amerika’da bazı üniversiteler Mayıs ve Ağustos ayları arasındaki yaz tatili dönemlerinde eğitime devam eder. Bu süreçte okullar bir veya iki tane yaz okulu açabilirler. Yaz okullarında her dönem ortalama 6-10 hafta sürer. Bu programlar “Summer Session” veya “Summer School” olarak adlandırılır. Yaz programlarına uluslararası öğrenciler kadar Amerikalı öğrenciler de yoğun ilgi gösterir.
Üniversiteler öğrencilere dersleri kredili veya kredisiz almak gibi seçenek sunarlar. Kredisiz alınan dersler Türkiye’deki okul tarafından kabul edilmeyebilir. Bu nedenle Amerika’da yaz programında alınacak dersler konusunda karar vermeden önce, öğrencilerin halen okudukları okuldaki bölüm hocaları veya akademik danışmanları ile konuşmaları faydalı olacaktır. Kredili dersleri alan öğrencilere, programın sonunda aldığı dersleri ve notları gösteren transkipt verilirken, kredisiz ders alanlara sadece hangi derslere katıldığını gösteren bir sertifika verilmektedir.
Sertifika Programları
Üniversiteyi yeni bitirmiş veya uzun yıllardır iş hayatında olup bilgisini yenilemek isteyen veya çalıştıkları sektörde değişiklik yapmak isteyen profesyonellere yönelik olarak Amerika’da birçok sertifika programı bulunmaktadır. Bu tür programlar son yıllarda özellikle yüksek lisans veya uzun süreli bir eğitim için zamanı olmayan veya maddi kaynakları sınırlı olan kişiler tarafından talep görmektedir. Programların uzunlukları bir haftadan başlayıp bir yıla kadar değişebilmektedir.
Sertifika Programları üniversitelerin Department / School of Continuing Education birimleri tarafından düzenlenmektedir. Bu nedenle okullar konusunda araştırma yaparken üniversitelerin bu başlık altında geçen bölümleri ile temasa geçmek gerekir. Sertifika programlarına başvuruda lisans derecesine sahip olmak ve iyi derecede İngilizce (TOEFL veya IELTS sınav sonuç belgesi gerekir) bilmek yeterli olacaktır.
Başvuru tarihleri normalde üniversite takvimleri ile aynıdır; ancak istenen belgeler ve süreç okul başvuru sürecine göre daha kolay ve hızlıdır.
Bu programlara katılan uluslararası öğrenciler, işin teorisinden çok pratiğini, yoğunlaştırılmış kurslar sayesinde daha kısa sürede öğrenme, profesyonel hayattan gelen birçok insanla aynı sınıf ortamında deneyimlerini paylaşma, İngilizce dil becerilerini her yönden mükemmel düzeye getirme gibi avantajlara sahip olurlar.
Ziyaretçi Öğretim Üyeleri ve Akademik Araştırma
Doktora derecesi olup da araştırmalarını ilerletmek isteyenler için birçok Amerikan üniversitesinde fırsatlar vardır. Üniversiteler, ziyaretçi öğretim üyelerinin kişisel araştırmaları için akademik olanakların hepsinden yararlanmalarına izin verirler. Okullarda araştırma yapabilmek için ilgili fakültelerin bölüm başkanları ile temasa geçilip ayrıntılı bir özgeçmiş ve kapsamlı bir araştırma taslağı iletilmesi gerekmektedir. Bu tip programlara katılmak isteyen ziyaretçi öğretim üyelerinin kendi imkânlarını kullanmaları veya dış kaynaklı bir finansman bulmaları gerekir. Doktora derecesini elde etmiş akademisyenler, Komisyonumuzun verdiği Fulbright Doktora Sonrası veya Akademik Araştırma Bursu’na başvuruda bulunabilirler.
Uzaktan Eğitim Programları
Amerika’da uzun süreli bir akademik programa ailevi, kişisel, coğrafi veya ekonomik nedenlerle katılamayan uluslararası öğrenciler son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ile “Distance Learning” olarak da bilinen uzaktan eğitim sistemine yoğun ilgi göstermektedirler. Bu sistemde eğitim, eğitmenle öğrencinin aynı zamanda aynı yerde olmadan eğitime katılmaları ile yapılır.
Bu tür bir eğitime karar vermeden önce, kişinin böyle bir eğitime hazır olup olmadığını kendisine sorması gerekir. Öğrencinin kendi başına bağımsız olarak çalışabilme ve İnternet yoluyla yapılan eğitimi kavrayacak teknik becerilere sahip olması gerekir. Kişinin aile ve iş ortamı nedeniyle bu eğitime ne kadar zaman ayırabileceği konusunda gerçekçi olması beklenir. Bu programlardan bazıları kısa süreler için bile olsa Amerika’da üniversite kampüsünde bulunup ders alınmasını ve sınavlara girilmesini şart koşabilir. Bu da maliyeti yükseltebilir ve kişi çalışıyor ise, iş yerinden izin alınmasını gündeme getirebilir.
Kesin karar verdikten sonra bu konuda çok iyi bir araştırma yapmak gerekir. Programın ne amaçla istenildiği, hedefler, toplam maliyeti, sahip olunan bilgisayarın teknik yapısı, okulun veya programın yetkililerin teknik ve akademik olarak ne kadar yardım sağlayacakları gibi bazı temel soruların ayrıntılı olarak araştırılması ilerde yaşanması muhtemel problemlerin en aza indirilmesi açısından önemlidir. Uzaktan Eğitim programları ile ilgili olarak EducationUSA web sayfası öğrencilere farklı seçenekler konusunda yönlendirme yapması açısından faydalı olacaktır.
Eğitim programlarının yetkili kurumlar tarafından akreditasyonu, yani verdiği diploma veya derecenin Amerika’da tanınması dikkate almanız gereken önemli bir konudur. İnternet üzerinden katılacağınız bu programların Türkiye’de tanınıp tanınmadığı ile ilgili olarak ise Yükseköğretim Kurulu’na başvuru yapmanız gerekmektedir.
Staj İmkanları
Amerika’da bazı üniversiteler uluslararası öğrencilerin alanlarında edindikleri bilgileri pratik etmeleri amacı ile ücretli veya ücretsiz olarak çalışabilmelerine imkân sağlamaktadırlar. Bunun için öğrencinin halen üniversitede öğrenim görüyor olması veya son 12 ay içinde mezun olmuş olması gerekmektedir.
“Trainee” olarak sınıflandırılan staj imkânının farklı olduğunu belirtmemiz faydalı olacaktır. Bu tarz bir stajda kişinin herhangi bir alanda üniversite derecesine veya profesyonel sertifikaya sahip olmasına ve kendi alanı ile ilgili en az bir yıllık iş tecrübesi edinmiş olup olmadığına bakılır. Her iki tür staj programında amaçlanan, kişinin Amerika’da akademik ve mesleki alanda becerilerini ve bilgilerini geliştirmesi olduğu kadar, Amerikan kültürü ve yaşam tarzı hakkında da bilgi sahibi olmasıdır.
Staj programlarına katılan kişilerin İngilizce dil becerilerinin günlük yaşamda kullanabilecek kadar ileri seviyede olması beklenir. Stajların süresi en fazla 12 ay iken bu süre “trainee” programlarında 18 aya kadar çıkabilmektedir. Her iki tür staj programlarına katılacakların J-1 vizesi (Exchange Visitor) ile Amerika’ya gitmeleri şarttır. Bunun için katılımcıların Amerikan Hükümeti’nin bu program için seçtiği sponsor kurumlardan resmi kabul belgesi olan DS-2019’u temin etmeleri gerekmektedir.
Amerika’ya staj eğitimi için gitmek isteyen öğrencilere planlamalarına erken başlamalarını tavsiye ediyoruz. Staj programlarını araştırmadan önce hangi amaçla staj yapmak istediğinizi, maddi durumunuzu ve izleyeceğiniz takvimi netleştirip, kurumlara resmi başvurularınızı başlatmalısınız. Profesyonelce yazılmış özgeçmişiniz ile beraber bir başvuru mektubu hazırlamalısınız. Yazacağınız bu mektuplarda başvuracağınız kurumun neden ilginizi çektiğini ve neden sizi seçmelerini umduğunuzu kısa ve net bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir. Staj yapacak bir yer bulmak, başka adaylarla rekabet içerisinde olacağınız için iyi araştırma yapmanızı ve çaba sarf etmenizi gerektirecek bir süreçtir.
Amerika’da staj olanakları hakkında detaylı bilgi almak isteyen öğrenciler, Komisyonumuzun Ankara ve İstanbul Ofislerindeki kaynak kitapları inceleyebilir.
Faydalı web adresleri bölümünde, staj olanakları için araştırma yapabileceğiniz web sayfalarının bilgisine ulaşabilirsiniz.
SAT
Amerika’da lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin alması gereken sınavlardan biri olan SAT (Scholastic Aptitute Test) hakkında genel bilgi için https://satsuite.collegeboard.org/digital adresini ziyaret edebilirsiniz.
ACT
Amerika’da lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin alması gereken sınavlardan biri olan ACT (American College Test) hakkında genel bilgi için www.act.org adresini ziyaret edebilirsiniz. ACT sınavı hakkında hazırladığımız sunuma buradan ulaşabilirsiniz.
TOEFL
Amerika’da eğitim alabilmek için İngilizce dil becerilerinizi ölçen sınavlardan biri olan TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language) sınavı hakkında genel bilgi için www.ets.org/toefl adresini ziyaret edebilirsiniz. TOEFL iBT sınavı hakkında hazırladığımız sunuma buradan ulaşabilirsiniz.
GRE
Amerika’da Mühendislik ve Sosyal Bilimler alanlarında yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyen öğrenciler GRE (Graduate Research Examination) sınavı hakkında genel bilgi için www.ets.org/gre adresini ziyaret edebilirler. GRE sınavı hakkında hazırladığımız sunuma buradan ulaşabilirsiniz.
GRE Subject Tests hakkında hazırladığımız sunuma buradan ulaşabilirsiniz.
GMAT
Amerika’da İşletme ve alt dallarında yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler GMAT (Graduate Management Admission Test) sınavı hakkında genel bilgi için www.mba.com adresini ziyaret edebilirler. GMAT sınavı hakkında hazırladığımız sunuma buradan ulaşabilirsiniz.
DİĞER SINAVLAR
Amerika’da Tıp Eğitimi almak istiyorsanız Medical College Admission Test’e (MCAT) girmeniz gerekmektedir. MCAT sınavı ile ilgili bilgi almak için Association of American Medical Colleges sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’de Tıp Eğitimine devam edip, Amerika’da ihtisas yapmak istiyorsanız, United States Medical Licensing Examination (USMLE) sınavını almanız gerekmektedir. USMLE sınavı ile ilgili bilgi almak için United States Medical Licensing Examination sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Amerika’da Hukuk Eğitimi almak istiyorsanız Law School Admission Test’e (LSAT) girmeniz gerekmektedir. LSAT sınavı ile ilgili bilgi almak için Law School Admission Test sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Amerika’da Diş Hekimliği okumak için Dental Admission Test (DAT) alınmalıdır. Bu sınav ile ilgili bilgi için Dental Admission Test sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Amerika’da Eczacılık okumak için Pharmacy College Admission Test (PCAT) alınmalıdır. Bu sınav ile ilgili bilgi için Pharmacy College Admission Test sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Amerika’da Veterinerlik okumak için Veterinary College Admission Test (VCAT) alınmalıdır. Bu sınav ile ilgili bilgi için Veterinary College Admission Test sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Fulbright Bursları
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, eğitim ve araştırmalarına Amerika Birleşik Devletleri’nde devam etmek isteyen üniversite mezunlarını, akademisyenleri, sanatçıları ve kamu görevlilerini eğitim, yaşam ve seyahat masraflarını kapsayan burslarla desteklemektedir. Komisyonumuz, öğrencilere yönelik Yüksek Lisans, Doktora ve Doktora Tezi Araştırma Bursu; meslek yüksekokulu öğrencilerine yönelik Meslek Yüksekokulu Öğrenim Bursu; İngilizce öğretmenlerine yönelik Yabancı Dil Öğretim Asistanlığı Bursu; akademisyenlere yönelik Akademik Araştırma Bursu; kamu yararını gözeten, devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında görev yapan personele yönelik Hubert H. Humphrey Bursu imkanlarını sunmaktadır.
Komisyonumuzun farklı seviyelerde verdiği burslar hakkında detaylı bilgiye Burslarımız bölümünden ulaşabilirsiniz.
Diğer Burs Seçenekleri
Amerika’da yüksek öğrenim ücretlidir ve okul ücretleri ile geçim masrafları okuldan okula ve bölgeden bölgeye değişir.
İngilizce’de “tuition” ve “fees” olarak adlandırılan ve her akademik yılın başında ödenen okul ücretleri bulunmaktadır.
Okul ücretlerini, dönem başlarında ödeyecek şekilde taksitlendirme imkânınız vardır. Bütçenizi hazırlarken okulların web sayfaları size en doğru ve en güncel bilgileri verecektir. Okulların web sayfalarında okul ücretinin yanı sıra, geçim masrafları (living expenses), yani kira veya yurt ücreti, yemek, kırtasiye, bilgisayar, sağlık sigortası gibi bir öğrenci için gereken bütün harcamalar ayrıntıları ile gösterilir.
Eğitim masraflarınızı nasıl azaltabilirsiniz?
- Kısıtlı bir bütçeniz var ise, pahalı üniversiteler yerine daha ucuz ama aynı düzeyde eğitim veren devlet (eyalet) üniversitelerini tercih edebilirsiniz.
- Okulun bulunduğu şehir, masraflarınız açısından önemli bir etkendir. Büyük şehirlerde yer alan okullarda yaşam masrafları daha yüksektir. Buna karşılık, Amerika’nın kırsal bölgelerinde bulunan okullarda, okul ve yaşam masrafları nispeten daha düşüktür.
- Amerika’da dört yıllık eğitiminize devam ederken, okulunuzun yaz okuluna da katılıp ders alarak, eğitiminizi daha kısa sürede bitirebilirsiniz.
- Lisans düzeyinde eğitiminize devam ederken yazın Türkiye’ye gelmeyi düşünüyorsanız, oturduğunuz şehirdeki üniversite(ler)den kredili dersler alarak, aldığınız bu dersleri Amerika’daki okulunuzda saydırabilirsiniz.
- Üniversiteye başvurduğunuzda akademik başarınız çok yüksek düzeyde olmadığı için burs imkânlarından faydalanamamış olabilirsiniz. Ancak, birinci yılın sonunda not ortalamanızı 4,00 üzerinden 3,00’ün üzerine çıkararak, “tuition waiver” denilen okul ücretinde indirim sağlayan bursa başvuru yapabilirsiniz.
- Eğitiminize devam etmek için Community College / Junior College’ları (iki yıllık meslek yüksekokulları) tercih edebilirsiniz. Community College’lar dört yıllık okullara göre ücret açısından daha uygundur ve mezun olurken yeterli not ortalamasını sağladığınız takdirde lisans programlarına geçiş imkânı sağlarlar.
Lisans Programları İçin Burs İmkânları
Lisans seviyesinde verilen burslar İhtiyaç Bursları (Need-Based Scholarship) ve Üstün Başarı Bursları (Merit-Based Scholarship) olarak ikiye ayrılır.
Maddi durumu iyi olmayan, ancak çok iyi derecede İngilizce bilen, lise eğitimi boyunca sınıfının en iyi öğrencilerinden olan, akademik başarılarının yanı sıra kendisini sosyal açıdan da geliştirmiş öğrenciler Amerikan üniversitelerinin verdiği İhtiyaç Burslarından (Need-Based Scholarship) faydalanabilirler. Bursa başvururken öğrencinin ailesinin maddi durumunu gösteren bir belgeyi de okula sunması gerekmektedir. Finansal yardım ofisleri öğrenciye ne kadar burs sağlayabileceğini, ailenin maddi durum belgesine bakarak karar vermektedirler.
Üstün Başarı Bursu (Merit-Based Scholarship), lise eğitimi boyunca akademik olarak üstün başarı göstermiş, üniversiteye giriş için istenen SAT, ACT ve TOEFL sınavlarından yüksek puan alan ve referansları kuvvetli olan az sayıda öğrenciye verilen burslardır. Öğrencinin bu özelliklerine ek olarak, sosyal açıdan kendini geliştirmesi, gönüllülük faaliyetlerine katılmış olması ve liderlik özelliklerine sahip olması beklenir.
İhtiyaç ve Üstün Başarı Bursları veren üniversitelerin çoğu özeldir; devlet üniversitelerinden burs almak hemen hemen imkânsızdır. Özel üniversitelerin tüm masrafları karşılayan burs imkânları sayıca çok azdır; genellikle okullar, ellerindeki burs bütçesini kısmi burs vererek daha fazla uluslararası öğrencinin faydalanması yönünde kullanırlar.
Amerikan üniversitelerinin lisans düzeyinde verdiği diğer bir burs türü de Spor Bursları’dır. Spor bursu alabilmek için milli takım seviyesinde bir sporcu olmanız veya lisanslı olarak bir spor kulübünde oynamanız gerekmektedir. Spor bursuna başvuruda bulunmak için, Türkiye’de yaptığınız antrenmanlar ve oynadığınız maçlar sırasında çekilmiş görüntülerinizi içeren kayıtlar hazırlamanız gerekmektedir. National Collegiate Athletic Association (NCAA) kuruluşunun web sayfasından, yaptığınız spor dalına göre Division I’de bulunan ve burs veren okulları araştırarak, başvurmak istediğiniz okulların antrenörleri (koçları) ile iletişime geçmeli ve hazırlamış olduğunuz kayıtlarınızı paylaşmalısınız. Spor burslarına başvuran öğrencinin kabulüne antrenörler karar vermektedir. Spor bursunu almaya hak kazanan öğrencilerin, eğitimlerine başladıktan sonra derslerini aksatmamaları, burslarının devamı için not ortalamalarını yüksek tutmaları şarttır.
Amerika’da üniversiteler dışında uluslararası öğrencilere burs veren vakıf veya resmi kuruluşlar yok denecek kadar azdır. Burs veren bu kurumların bir kısmı, uluslararası öğrencilerin halen Amerika’da öğrenim görmesi şartını arar. Lisans seviyesinde burs veren okul, vakıf ve resmi kuruluşların bilgileri için Komisyonumuzun Eğitim Danışmanları ile irtibat geçebilir veya EducationUSA web sitesindeki bu bağlantıdan üniversitelerin uluslararası öğrencilere verdiği bursların bilgisine ulaşabilirsiniz.
Lisansüstü Programları İçin Burs İmkânları
Amerika’da üniversiteler yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilere çeşitli burs imkânları sağlarlar. Araştırma Asistanlığı (Research Assistantship-RA), Öğretim Asistanlığı (Teaching Assistantship-TA), İdari Asistanlık (Graduate Assistantship) ve karşılıksız burs (Fellowship) şeklinde sunulan bu burslardan faydalanmak için, öğrencinin not ortalamasının yüksek, İngilizce seviyesinin ve referanslarının çok iyi, TOEFL, GRE, GMAT gibi Amerikan üniversitelerine girişte şart koşulan sınavlardan aldığı puanlarının yüksek olması ve niyet mektubunda kendisini çok iyi ifade etmesi gerekmektedir.
Araştırma Asistanlığı (Research Assistantship), öğrencilerin akademik başarılarına ve çalışma yapmak istedikleri alana göre verilen asistanlık türüdür. Hem tam zamanlı hem de yarım zamanlı Araştırma Asistanlığı pozisyonları vardır. Öğrenciler, Araştırma Asistanlığı pozisyonunda, alanlarında öğretim veya araştırma faaliyetlerine katılarak, okul ve geçim masraflarının önemli bir kısmını, bazen de hepsini karşılayabilirler.
Öğretim Asistanlığı (Teaching Assistantship), öğrencilerin akademik başarılarına göre verilir ve öğrencilere derslerinde ve laboratuvar çalışmalarında yardımcı olup, test hazırlama gibi ders faaliyetlerinde profesörleriyle birlikte çalışmalarına fırsat verir. Öğretim Asistanları kazandıkları parayla eğitim ve yaşam masraflarını büyük ölçüde ve bazen de tamamen karşılayabilir, okulun öğretim elemanlarına sunduğu tüm imkânlardan da yararlanabilirler. Öğretim Asistanlığı pozisyonları hem tam zamanlı hem de yarı zamanlı olabilir.
Administrative Assistantship adı verilen idari asistanlık ise, bölümlerin öğrencilere idari ofislerde çalışma imkânı sağlayarak verdikleri kısmi burslardır. Rekabet çok fazla olduğu için araştırmaya erken başlanmalı ve son başvuru tarihleri kaçırılmamalıdır. Okulların verdiği bu burslara başvuru yapmak için başvurmayı düşündüğünüz bölüm ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Amerika’da yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyen ve halen Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı olup, doktora tez konuları hakkında Amerika’da araştırma yapmak isteyen öğrenciler, Komisyonumuzun Yüksek Lisans, Doktora ve Doktora Tezi Araştırma Bursu’na başvuruda bulunabilirler. Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun bursları dışında, Amerika’da lisansüstü eğitim için Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK gibi kurumlar ile bazı vakıf ve derneklerin burs imkânları da araştırılabilinir. Uluslararası öğrencilere Amerika’da eğitimlerine devam etmek üzere Amerika’daki kurum ve vakıfların verdikleri burs olanakları ile ilgili olarak Komisyonumuzun Eğitim Danışmanları ile irtibata geçebilirsiniz.
Doktora Sonrası Eğitim ve Araştırma Programları için Burs İmkânları
Türkiye’de veya yurtdışındaki bir üniversiteden doktorasını almış akademisyenlerin Amerika’daki üniversitelerde araştırma yapma imkânı vardır. Araştırma süresince geçim masraflarını karşılayabilmek için burs imkânları üniversitelerin bölüm başkanlarıyla ya da proje yürüten kişilerle iletişime geçilerek araştırılmalıdır.
İletişime geçilecek kişi daha önceden bir konferansta tanıştığınız, kendisinden ders aldığınız, öğretim görevlisi arkadaşlarınızla çalışmış veya çalışmalarınız esnasında araştırmalarından faydalandığınız bir profesör olabilir. Bu kişinin çalışmalarını detaylı bir şekilde inceledikten sonra aynı araştırma konusu üzerinde çalıştığınızı, geçmiş çalışmalarınızı ve kendinizi anlatan bir yazı yazarak iletişime geçebilir, okulun verdiği araştırma burslarını sorabilirsiniz.
Türkiye’de çalıştıkları bir araştırma projesine Amerika’da devam etmek isteyen akademisyenler Komisyonumuzun verdiği Akademik Araştırma Bursu’na başvuruda bulunabilirler. Amerika’da bir proje üzerinde araştırma yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK gibi farklı kurumların burs olanakları da değerlendirilebilinir.
Amerika'ya Gidiş Öncesi Oryantasyon Seminerleri
Bugüne kadar belki sadece filmlerden gördüğünüz veya kısa süre için turistik amaçlı ziyaret ettiğiniz Amerika Birleşik Devletleri’nde artık yaşamaya başlayacak olmanız şüphesiz fazlasıyla heyecan verici bir durum. Amerika’da bir üniversiteden kabul almak için geçirdiğiniz kimi zaman stresli kimi zaman da yorucu olan sürecin artık son aşamasına geldiğiniz için sizi tebrik ederiz. Bundan sonra yapmanız gereken gidiş öncesi hazırlıklarınızı tamamlayıp yeni maceranıza başlamak olacak.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Eğitim Danışmanlığı Birimi olarak Amerika’ya yolculuğunuzdan önceki süreçte birçok konu hakkında size yardımcı olabiliriz. Öncelikle, “Amerika’ya Gidiş Öncesi Amerika’daki Yaşama Uyum Sağlama webinarlarımıza katılabilirsiniz. Webinar tarihlerini takvimimizden takip edebilirsiniz.
Bu seminerlerimizde, nasıl vize başvurusu yapacağınızdan, kabul aldığınız okul için doldurmanız gereken sağlık belgelerine, uçuş öncesi planlamanızdan, Amerika’ya vardığınız zaman yapacağınız parasal işlemler ve harcamalara kadar birçok konuda sizlere detaylı bilgi verilmekte ve tüm sorularınız cevaplandırılmaktadır. Seminerlerimizin en ilgi çeken bölümlerinden bir tanesi “Kültür Şoku” için hazırladığımız bölümdür. Yurtdışında uzun süre yaşamaya giden her birey için doğal bir süreç olan “Kültür Şoku”nu ve bu şoku en iyi şekilde atlatma yollarını öğrenmek seminerimize katılan öğrencilerimiz için faydalı olmaktadır. Seminerlerimize, Komisyonumuzun bursiyeri olarak veya Komisyonumuzdan danışmanlık hizmeti alarak Amerika’da eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz de katılarak, “Kültür Şoku”nu nasıl atlattıklarını, yeni bir çevreye uyum sürecindeki tecrübe ve deneyimlerini sizlerle paylaşmaktadırlar.
Öğrenci Vizesine Başvuru
1. Kabul aldığınız okul, siz o okula gideceğinizi teyit edince F-1 vizesi için I-20 formunu veya J-1 vizesi için DS-2019 formunu adresinize yollayacaktır. Bu formu, vize görüşmenize mutlaka götürmeniz gerekmektedir.
2. Vize görüşmesine gittiğiniz zaman pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olmalıdır. Bu işlemi vize başvurusundan önce yapacaksanız, öğrenci olarak pasaport almanızı ya da uzatmanızı öneririz. Bunun için, ya öğrenciliğiniz bitmeden ya da Amerika’da kabul aldığınız okuldan gelen I-20 veya DS-2019 belgesi ve istenilen diğer evraklar ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Özel Öğrenci Statüsü alıp, bu statü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde masrafsız olarak pasaportunuzun süresini uzatmanızı öneririz.
3. I-20 veya DS-2019 formu ile birlikte gelen SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) formunu dikkatle okumalısınız. Formunuzun üzerinde belirtilen SEVIS numaranızla, www.fmjfee.com adresinden kredi kartı ile SEVIS ücretini ödemeniz ve makbuzunu yazıcıdan çıkarmanız gerekmektedir. Ödemeyi vize görüşmenizden en az üç gün önce yapmanız, ödemenin sistemde gözükmesi açısından önemlidir.
4. Ankara’daki Büyükelçilik veya İstanbul’daki Konsolosluktan randevu alabilmek için, öncelikle https://ceac.state.gov/genniv/ adresinden vize başvurusu yapmak istediğiniz şehri seçmelisiniz. Daha sonra bu adreste bulunan DS-160 elektronik vize başvuru formunu doldurarak kişisel bilgileriniz ve barkod onay numarasının olduğu onay sayfasını (Confirmation Page) basmanız gerekmektedir. Daha sonra, vize başvuru ücretini ödemeniz ve teslimatın yapılabileceği PTT şubesini seçmeniz gerekmektedir. Vize başvuru ücreti ödeme seçenekleri hakkında detaylı bilgiye https://usvisa-info.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Vize randevusu alma ve başvuru belgeleri ile ilgili detayları ABD Büyükelçiliği web sitesinden öğrenebilirsiniz.
5. Vize başvurusu için özel çekilmiş fotoğraf gerekmektedir. Bu fotoğrafın formatı ile ilgili bilgilere ABD Büyükelçiliği web sitesinden öğrenebilirsiniz.
6. Görüşmeniz sırasında elektronik olarak parmak iziniz alınacaktır. Ellerinize krem sürmeden gitmeniz tavsiye edilmektedir, aksi takdirde parmak izinizin alınması zorlaşıp, süreç uzamaktadır.
7. Görüşmenizde İngilizce ya da Türkçe konuşabilirsiniz. Amerika’da bulunma amacınızı ve Türkiye’ye geri dönme sebeplerinizi anlatmak için görüşmenizde 3-5 dakika kadar zamanınız olacaktır. Öğrenci olarak gideceğiniz için bir süre İngilizce konuşmanız istenebilir.
8. Vizeniz, aldığınız takdirde, görüşmenizden sonra pasaportunuz ile birlikte başvuru aşamasında seçtiğiniz PTT şubesine gönderilecektir.
9. Vize talebi kabul edilip vize alan kişilerin Amerika’ya seyahatlerinde ve Amerika’da bulundukları sürede, mutlaka pasaportları ile I-20 veya DS-2019 formunu birlikte taşımaları gerekmektedir. Amerika’daki öğrencilik süreleri sırasında Amerika’ya giriş çıkış yapacak olanların yabancı öğrenci danışmanlarının imzasını almaları gerekir. Aksi takdirde, Amerika’ya tekrar giriş yapılmasında zorluk çıkabilir.
10. Vize alınması, Amerika’ya girişin garantisi değildir. Ülkeye girişte tekrar kontrolden geçilir, görevliler pasaporta, I-20 veya DS-2019 formuna ve diğer evraklara bakarak, daha önce kanunlara aykırı davranış olmadığı takdirde ülkeye girişe izin verebilirler.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu aşağıdaki web sitelerinin ve içeriklerinin sorumluluklarını taşımaz.
Okul Araştırması (Önlisans, Lisans, Lisansüstü Programları)
EducationUSA https://educationusa.state.gov/
Community Colleges in the U.S.A. https://educationusa.state.gov/your-5-steps-us-study/research-your-options/community-college
The College Board www.collegeboard.org
The Common Application for Undergraduate Admission www.commonapp.org
Colleges That Changes Lives www.ctcl.org
Undergraduate Programs www.schoolsintheusa.com
Peterson’s Education Center www.petersons.com
Graduate School Information www.gradschools.com
Master of Law Programs www.llm-guide.com
Association of Professional Schools of International Affairs www.apsia.org
Educational Commission for Foreign Medical Graduates www.ecfmg.org
Council of Graduate Schools www.cgsnet.org
MBA Programs www.mba.com
U.S. News and World Report www.usnews.com
Council for Higher Education Accreditation – Amerika’da eğitim almak istediğiniz okulun Amerika’da akredite olup olmadığı ile ilgili olarak bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz. www.chea.org
Yükseköğretim Kurulu – Amerika’da eğitim almak istediğiniz okulun Türkiye’de denkliği olup olmadığı ile ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu’na bir dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir. www.yok.gov.tr
Uluslararası Öğrenciler için Genel Bilgiler
The Experience Of Studying In The USA
Study Abroad and International Education Programs
The International Student Guide to Studying in the U.S.A.
The International Students' Guide to Studying in the USA
International Student Health Insurance
Dil Okulları
Institute of International Education Intensive English www.intensiveenglishusa.org
University and College Intensive English Programs www.uciep.org
American Association of Intensive English Programs www.aaiep.org
Amerika’da Lise Eğitimi
Boarding Schools in the U.S.A. www.boardingschoolsusa.com
Council on International Education Exchange www.ciee.org
Youth Exchange and Study Program – YES https://www.yesprograms.org/
International Student Exchange https://iseusa.org/
Sınavlar Hakkında Bilgi
Educational Testing Services – TOEFL and GRE www.ets.org
The College Board – SAT www.collegeboard.org
American College Testing – ACT www.actstudent.org
Graduate Management Admission Test – GMAT www.mba.com
International English Language Testing System – IELTS www.ielts.org
Pearson Test of English – PTE www.pearsonpte.com
United States Medical Licensing Examination – USMLE www.usmle.org
Law School Admission Test – LSAT www.lsac.org
Medical College Admission Test – MCAT www.aamc.org
Dental Admission Test – DAT www.ada.org
Pharmacy College Admission Test – PCAT www.pearsonassessments.com
Veterinary College Admission Test – VCAT www.avma.org
Burs – Finansal Yardım
EducationUSA Financial Aid Updates https://educationusa.state.gov//financial-aid
Institute of International Education Funding for U.S. Study www.fundingusstudy.org
Search for Scholarships www.internationalscholarships.com
Guide for Financial Aid www.finaid.org
Study Abroad Scholarship Search www.studyabroad.com/scholarships.aspx
International Education Financial Aid www.iefa.org
National Collegiate Athletic Association – Sports Scholarship www.ncaa.org
National Junior College Athletic Association – Sports Scholarship www.njcaa.org
Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü - https://yyegm.meb.gov.tr/
1.Türkiye’de bir lisede okurken yaz aylarında Amerika’ya yaz okulu için gidebilir miyim? Amerika’daki yaz okullarının formatı nedir?
Türkiye’deki bir lise öğrencisi Amerika’da yer alan yaz okullarına katılabilir. Yaz okullarının bazıları, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini geliştirmeye yönelik iken, bazıları SAT, ACT, TOEFL sınavlarına hazırlık veya öğrencilerin belli bir alandaki bilgi veya becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenir. Bazı öğrenciler ise üniversite seviyesinde ders alarak bu dersleri Amerika’daki bir üniversitede kredi olarak saydırabilir.
2.Amerika’da İngilizce dil eğitiminin ücreti nedir?
Amerika’da dil okullarının ücretleri farklılık göstermektedir. Bazı okullar altı veya sekiz haftalık kurlar halinde eğitim verirken, bazı okulların eğitimleri bir akademik dönem boyuncadır.
3.Dil okulu belirlerken nelere dikkat etmeliyim?
Amerika’da, üniversitelerin dil okulları ve özel statüde kurulmuş dil okulları vardır. Dil okullarında seviyenize ve dil öğrenme amacınıza uygun olarak, hızlandırılmış programlar, mesleki İngilizce programları veya başlangıç seviyesinden ileri seviyeye değişen programları bulabilirsiniz. Dil okulu seçerken bütçeniz ve de gitmeyi planladığınız süre önemlidir. Bütçenizi oluştururken gitmeyi planladığınız şehrin yaşam koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Başvurmayı düşündüğünüz okula karar verdikten sonra okulun web sayfasından başvuru formunu doldurarak, gerekli evraklarla beraber son başvuru tarihine kadar başvurunuzu yapmanız gerekir. Başvurunuz kabul edildikten sonra, okuldan size o okulda öğrenci olduğunuzu gösteren I-20 formu gönderilir. I-20 formunuz geldikten sonra F-1 vize başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayarak vize için başvuruda bulunabilirsiniz.
4.Üniversite için A.B.D. neden tercih edilebilir?
- Amerika’da okumak için en önemli nedenlerden bir tanesi okul seçeneğinizin çok fazla olmasıdır. 4.500’ten fazla üniversite bulunan bir ülkede size uygun bir üniversite ve program mutlaka olacaktır.
- Hangi alanda eğitim almak istediğinizden emin değilseniz, Amerika’daki birçok okul size esneklik sağlar. Üniversite eğitiminizin 1. veya 2. sınıfında genel dersler alarak uzmanlaşmak istediğiniz alanı daha sonra belirleyebilirsiniz.
- Amerika’da okurken çok farklı kültürleri tanıyarak genel kültürünüzü geliştirir ve ufkunuzu açarsınız.
- Amerikan üniversitelerinde çok sayıda spor faaliyeti ve sosyal aktivite gerçekleştiği için kendinizi farklı alanlarda geliştirme fırsatınız olur.
- Eğitiminiz süresince ve günlük yaşantınızda sürekli İngilizce kullanacağınız için İngilizce dil becerileriniz ileri düzeye gelir.
5.Amerikan üniversitelerine başvurmak için ne gibi özelliklerimin olması gerekir?
Amerika’da, Türkiye’deki gibi merkezi bir sınav ve yerleştirme sistemi olmadığı için her üniversite kabul koşullarını kendisi belirler. Girişi ve kabulü çok zor olan üniversiteler ve programlar olduğu gibi, daha düşük not ortalaması veya sınavlarla öğrenci kabul eden okullar da bulunmaktadır. Akademik başarılarınızın yanı sıra kendinizi geliştirmek amaçlı yaptığınız sosyal aktiviteler de nasıl bir öğrenci olduğunuzu gösteren kriterler olacaktır.
6.Devlet üniversiteleri ile özel üniversiteler arasındaki fark nedir?
Devlet (eyalet) üniversiteleri, eyalet fonlarından yardım aldığı için özel üniversitelere oranla daha ucuzdur. Üniversitelerin devlet ya da özel statüde kurulmuş üniversite olmaları eğitim kalitesini değiştirmez.
7. Amerikan üniversitelerine başvuru sürecine ne zaman başlamalıyım?
İdeal olarak en az 12-18 ay öncesinden Amerika’daki okullara başvurularınıza başlamak faydalı olur. 11. sınıfı tamamlayıp, 12. sınıfa geçtiğiniz Bahar/Yaz ayları başvurunuzu başlatmak için en uygun ve ideal zamandır.
8.Amerika’da başvurmayı düşündüğüm bir okulun akredite olup olmadığını nereden öğrenebilirim?
Amerika’da okulların akreditasyonunu takip eden merkezi bir devlet kurumu yoktur. Ancak, farklı akreditasyon sistemleri okulların standartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. www.chea.org adresli web sayfasından eyaletlere göre okulların akreditasyonunu ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Amerika’da başvurmayı düşündüğünüz okulun Türkiye’de denkliği olup olmadığını öğrenmek için başvuruda bulunacağınız tek kurum Yükseköğretim Kurulu’dur. Öğrencilerin eğitimlerine devam etmek istedikleri okulun Türkiye’de denkliğinin olup olmadığını öğrenmek için Yükseköğretim Kurulu’na yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
9.Kaç üniversiteye başvuru yapmalıyım?
Amerika’da üniversiteler 40-50 Amerikan Doları’ndan başlayarak, başvuruda bulunulacak bölüme göre, 250 Amerikan Doları arasında değişen miktarlarda başvuru ücreti aldıkları için, bütçeniz dahilinde istediğiniz kadar okula başvuruda bulunabilirsiniz. Bazı okullar maddi durumu yetersiz öğrencilerden başvuru ücreti istemeyebilir; böyle bir durumda okul ile haberleşmenizde fayda vardır. Okul sizi kabul etmediği takdirde başvuru ücretleri iade edilmez.
Başvuru koşullarını karşılasanız dahi, başvuruda bulunacağınız bütün okullardan kabul alamama ihtimali her zaman olduğu için, öğrencilerin en az 5-6 okula başvuruda bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Bu okullardan ilk ikisini hayalinizdeki okul, diğer ikisini kabul alma ihtimaliniz olan okullar ile son ikisini de kesin kabul alabileceğinizi düşündüğünüz okullar olarak seçmelisiniz.
10.Amerika’da iki yıllık ön lisans programları için burs imkânları var mıdır?
İki yıllık ön lisans programları için burs alabilme ihtimali çok düşüktür. Teşvik amaçlı olarak bazı okullar, küçük miktarlarda burs verebilir. Türkiye’de bir meslek yüksekokuluna kayıtlı öğrenciyseniz ve diğer koşulları sağlıyorsanız, Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonunun meslek yüksekokulu öğrencilerine yönelik verdiği Meslek Yüksekokulu Öğrenim Bursuna başvuruda bulunabilirsiniz.
11.Amerika’da iki yıllık Community College'lara başvuru aşamasında SAT veya ACT sınavlarının sonuçları ile TOEFL veya IELTS sınavlarının sonuçları isteniyor mu?
Community College olarak adlandırılan iki yıllık okullara giriş şartları dört yıllık üniversitelere göre daha esnektir. Bu okullar SAT veya ACT sınav sonuçları istemezler. Ancak, eğer varsa TOEFL veya IELTS sınav sonuçlarınızı başvuru evraklarınız arasına ekleyebilirsiniz. Eğer, İngilizce dil seviyenizi gösteren sınav sonucunuz yok ise veya istenilenden düşük bir puan aldıysanız, kabul aldığınız Community College sizi eğitiminiz başlamadan önce yoğunlaştırılmış İngilizce programına alır.
12.Community College’larda okuduktan sonra dört yıllık üniversitelere başvuru yapılabiliyor mu?
Amerika’da Community College olarak adlandırılan okullardan dört yıllık üniversitelere geçiş yapmak oldukça sık rastlanan bir durumdur, ve birçok Amerikan vatandaşı da bu şekilde dört yıllık üniversitede eğitimini tamamlamaktadır. Community College’a kayıt aşamasında, dört yıllık okula geçme isteğinizi akademik danışmanınıza belirttiğiniz takdirde geçiş şartları ile ilgili olarak size gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır. Dört yıllık bir üniversiteye geçiş yapmanız için, iki yıllık eğitiminiz boyunca belirli bir not ortalamasının altına düşmemeniz ve belirli sayıda krediyi tamamlamanız gerekmektedir.
13.Amerika’da başvuracağım okulları belirlerken nelere dikkat etmem gerekiyor?
- Başvurucağınız okulların akredite olması çok önemlidir. Başvurmayı düşündüğünüz okulun Amerika’da akredite olup olmadığını www.chea.org web sitesinden öğrenebilirsiniz.
- Amerika’da herhangi bir üniversiteden kabul aldığınız zaman bu okulun Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliğinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Kabul aldığınız üniversitenin Türkiye’de denkliğinin olup olmadığını yazılı bir dilekçe ile YÖK’e başvuruda bulunarak öğrenebilirsiniz.
- Başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin bulundukları şehir/kasaba şartlarını iyi incelemelisiniz. İklim şartları, havaalanı bulunup bulunmadığı, toplu taşıma sistemi, yaşam masrafları, kalacağınız yer gibi sizin için önemli olabileceğini düşündüğünüz tüm konuları araştırmalısınız.
- Üniversitelerin uluslararası öğrenci oranı da önemlidir. Bu oranlar genellikle her üniversitenin web sayfasında belirtilir. Bu oranın %5’in üzerinde olması sizin için kabul almada bir avantaj olacaktır. Seçeceğiniz okulda belli bir etnik grubun yoğunlukta olup olmadığı, yabancı öğrenci nüfusunun Amerikalı öğrencilere oranının ne kadar olduğu da göz önünde bulundurmanız gereken diğer kriterlerdir.
14.Üniversitelere başvuruda gereken belgeler nelerdir?
Üniversitelere başvururken okulların web sayfalarındaki başvuru formunu doldurmanız gerekir. Başvuru için gereken diğer belgeler; lise diplomanız, transkript ve tavsiye mektuplarınız, eğitim ve yaşam masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren banka teminat mektubu, özgeçmişiniz, SAT veya ACT ile TOEFL veya IELTS sınav sonuç belgeleriniz, portfolyonuz (Sanat, Performans Okulları, Mimarlık vb. bölümler isteyebilir) ve niyet/motivasyon mektubu diye adlandırılan kompozisyonlardır. Bu belgelerin dışında okullar sizden ek belge(ler) de isteyebilirler.
15.“Common Application” nedir?
Amerika’da 450’den fazla kolej ve üniversite Common Application olarak adlandırılan ortak başvuru sisteminden başvuruları kabul eder. Bu durumda, birden fazla üniversiteye tek bir başvuru ücreti ödeyerek aynı anda başvuru yapabilirsiniz.
16.Amerika’daki üniversitelere başvuruda Türkiye’deki lise not ortalamam önemli midir?
Amerika’daki üniversiteler başvuru aşamasında sizden lise eğitiminiz boyunca aldığınız notları gösteren not dökümünü (transkript) ister. Her okulun başvuru aşamasında öğrencilerden istediği not ortalaması farklılık gösterebilir. Tek başına lise not ortalamanız kabul almanızda ön plana çıkmaz, ancak özellikle burs bulma konusunda akademik başarılarınız size avantaj sağlayabilir.
17.GPA nedir? Amerikan eğitim sisteminde not sistemi nasıldır?
Amerika’da okullar, genelde harfli not sistemini kullanırlar. Her harfin not ortalamasını belirleyen bir sayısal değeri vardır. Her öğrenci okulu genel not ortalamasıyla bitirir. Grade Point Average (GPA) sizin genel not ortalamanızı gösterir. Bu ortalama eğitim süresince alınan derslerin not ortalamalarından oluşur. Üniversitelerin bir çoğu genel not ortalamasını 4,00 üzerinden hesaplar. Genel not ortalamasını hesaplamak için notlara verilen sayısal değerler, kredileriyle çarpılır. Bu notlar toplanarak toplam kredi sayısına bölünür.
18.Amerika’daki üniversitelerin akademik takvimi nasıldır?
Akademik takvim üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir, fakat genel olarak akademik dönem Ağustos ayının sonunda ya da Eylül ayının başında başlar ve Mayıs ayı sonunda biter. Genelde okullar sömestir adı verilen iki dönemden oluşur ve her dönem 18’er hafta sürer. Bazı okullar 12 haftalık “quarter” veya “trimester” sistemini kullanırlar. Üniversiteler isteğe bağlı olarak kullanılabilecek altı-sekiz hafta süren yaz tatili yaparlar. Okulu erken bitirmek isteyen öğrenciler yaz okuluna devam ederek yaz tatilinde ders alabilirler. Akademik yıl boyunca en az iki ana tatil vardır. Bunlardan birisi iki-dört hafta süren Noel tatili, diğeri ise bir hafta süren ve Mart-Nisan aylarındaki Bahar tatilidir.
19.Üniversitelerin son başvuru tarihlerini kaçırdım. Ne yapmalıyım?
Amerika’da bazı okullar Rolling Admissions uygulamasıyla ders yılı başlayana kadar başvuru kabul etmeye devam ederler. Rolling Admissions uygulaması yapan okulları araştırarak bu okullara başvurunuzu yapabilirsiniz.
20.Amerika’da ara dönemde öğrenci kabul edilir mi? Son başvuru tarihleri nedir?
Evet, ara dönem yani Ocak ayında da Amerika’da eğitiminize başlamak mümkündür. Ancak, her okul ve her program ara dönemde öğrenci kabul etmeyebilir; başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin web sayfasından bu bilgiyi kontrol etmelisiniz. Ocak ayında başlayan Bahar Dönemi için okulların son başvuru tarihleri genelde Eylül-Ekim gibidir. Ara dönemde okullara başvurmayı düşünen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, ara dönemde okulların burs vermediğidir.
21.Kolej ve üniversite arasındaki fark nedir?
Amerika’da kolej ve üniversite aynı anlama gelir. Üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitim verilirken, kolejler üniversitelere göre daha küçük olurlar ve sadece lisans eğitimi verirler. Hem üniversitelerde hem de kolejlerde Sanat, Bilim, İşletme programları vardır. Türkiye’den farklı olarak, Amerika’da kolej tanımı lisans derecesi veren dört yıllık üniversiteler için kullanılır.
22.Amerika’da dört yıllık bir üniversitede okumak için hangi sınav veya sınavlara girmem gerekiyor? Bu sınavların puanları ortalama ne kadar olmalı?
- Amerika’daki birçok üniversite SAT (Scholastic Aptitude Test) veya ACT (The American College Testing Assessment) sınav sonuçlarını isteyebilr. Bu iki sınav çoktan seçmeli soruların olduğu standart sınavlardır ve dünyada birçok ülkede yapılmaktadır. Her iki sınavın bir de kompozisyon yazma bölümleri bulunur, ancak ACT sınavında bu bölüm seçmelidir. ACT sınavının kompozisyon yazma bölümünü isteyen üniversiteler bunu web sayfalarında belirtirler. Her iki sınavın puanlaması farklıdır; ancak, puanınız ne kadar yüksek olursa kabul alma ve burs bulma şansınız o kadar artar. Başvurmayı düşündüğünüz okullar bir önceki sene kabul ettikleri öğrencilerin ortalama puan bilgilerini web sayfalarında paylaşabilirler. Bu bilgileri kontrol etmeniz size fikir vermesi açısından faydalı olacaktır.
- İngilizce dil becerileriniz için ise TOEFL veya IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekmektedir. Bazı üniversiteler kendi İngilizce sınavlarını yapabilir.
23.Şartlı Kabul nedir?
Öğrencinin TOEFL veya IELTS sınav sonucu üniversitenin istediği puanın altındaysa, öğrencinin diğer tüm şartları sağlaması şartıyla şartlı kabul edilebilir. Öğrenci ders programı başlayana kadar sınavlardan daha yüksek puan alarak bu şartı yerine getirebilir; ya da yaz okuluna katılabilir. Öğrenci okula kabul edildikten sonra haftada belli bir saat İngilizce dersine girmesi de istenebilir.
24.Başvuru yaptığım okullara aldığım sınav sonuçlarının fotokopilerini göndermem yeterli mi?
Başvuru formunda standart sınavlardan aldığınız puanları yazdığınız bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme puanlarınızı yazsanız bile okullar bu sınavların resmi sonuç belgelerini görmek isterler. Amerika’daki okullara lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde yapacağınız başvurularda sınav sonuçlarınızın sınav merkezleri tarafından okullara resmi olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bu yüzden, sınavlara girerken başvuru yapmayı düşündüğünüz okulları belirlemiş olursanız, bu okulların kodlarını sınav formunda ilgili yere girersiniz ve sınavı yapan kurum sizin adınıza genellikle dört üniversiteye sınav sonuçlarınızı ücretsiz olarak gönderir. Daha fazla sonuç göndermek isterseniz, ek bir ücret ödeyerek sonuçlarınızın resmi olarak gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
25.Amerika’daki üniversitelere başvuru aşamasında istenen referans mektuplarını kimlerden almak daha doğru olur?
Referans mektuplarınızı, üniversitede okumak istediğiniz alana en yakın derslerin öğretmenlerinden almanız en doğrusu olacaktır. Örneğin, Mühendislik okumak isteyen bir öğrencinin referans mektuplarını Fizik, Kimya, Matematik gibi sayısal derslerin öğretmenlerinden alması tavsiye edilir. Sosyal alanlardan başvuran öğrencilerin ise Tarih, Psikoloji gibi sosyal derslerin öğretmenlerinden referans mektubu almaları faydalı olacaktır.
26.Amerika’daki üniversitelere kabul aşamasında mülakat yapılır mı? Mülakat nasıl olur ve nelere dikkat edilmelidir?
Amerika’da bazı üniversiteler lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde başvuru yapan öğrencilerle mülakat yapmak isteyebilirler. Bu mülakatlar, üniversitenin Türkiye’de bulunan bir mezunu aracılığı ile yapılabileceği gibi, telefon veya İnternet üzerinden video bağlantısı ile görüntülü bir şekilde de yapılabilir.
27.Üniversitelere yaptığım başvurular ne zaman sonuçlanır?
Her okulun başvuru sonuçlarını gönderdiği tarih farklıdır. Ancak, başvurunuzun kabul ya da red edildiğini genellikle başvurunuzdan iki-üç ay sonrasında öğrenirsiniz.
28.Amerika’da Tıp Fakültesi’nde okumak için ne yapmak gerekiyor?
Türkiye’de lise eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da bir Tıp Fakültesi’nde eğitiminize hemen başlayamazsınız. Amerika’da Tıp okumak için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek Türkiye’de Tıp veya Tıp ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Biyoloji, Genetik Mühendisliği gibi) dört sene boyunca okuyup, daha sonra MCAT (Medical College Admission Test) adı verilen sınava girmektir. MCAT sınavı sadece Amerika’da yapılmaktadır, ve bu sınava çok iyi hazırlanıp sadece bir kez girerek yeterli puanın alınması tavsiye edilir. Tıp Fakültesi’ne gitmek isteyen öğrenciler için ikinci seçenek ise Amerika’da Tıp veya Tıp ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Biyoloji, Genetik Mühendisliği gibi) dört sene boyunca okuyup, daha sonra MCAT (Medical College Admission Test) sınavına girmektir.
29.Amerika’da Hukuk Fakültesi’nde okumak için ne yapmak gerekiyor?
Türkiye’de lise eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da bir Hukuk Fakültesi’nde eğitiminize hemen başlayamazsınız. Amerika’da Hukuk okumak için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek Türkiye’de Hukuk veya Hukuk ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Siyaset Bilimi, Sosyoloji, vb.) dört sene boyunca okuyup, mezun olup daha sonra Law School Admission Test (LSAT) adı verilen sınava girmektir. İkinci seçenek ise Amerika’da Hukuk veya Hukuk ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Siyaset Bilimi, Sosyoloji gibi) okuyup, LSAT (Law School Admission Test) sınavına girmektir.
30.“Liberal Arts Colleges” olarak adlandırılan okulların dört yıllık üniversitelerden farkı nedir?
Amerikan eğitim sistemine özgü bir program olan “Liberal Arts Colleges” öğrencilerin sözel, yazma ve akıl yürütme becerilerini geliştirmeye yönelik akademik eğitim sağlayan programlardır. “Liberal Arts Colleges” olarak adlandırılan okullarda öğrenciler, eğitimlerinin ilk iki yılında Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil gibi çok farklı alanlardan dersler alarak uzmanlaşmak istedikleri alanı belirlerler, ve eğitimlerinin geri kalan kısmını uzmanlaşmak istedikleri alandan alacakları derslerle tamamlarlar. Bu okullar, özellikle üniversite eğitimlerinin başında hangi alana yönelecekleri konusunda net bir fikri olmayan öğrencilere esneklik sağlayarak daha doğru bir seçim yapmalarına yardımcı olur. Liberal Arts Colleges’larda sınıflar daha az sayıda öğrenciden oluştuğu için, öğretmen-öğrenci ilişkisi gelişmiştir.
31.International Baccalaureate (IB) Diploma Programı mezunu olarak Amerika’daki üniversitelerde ne tür avantajlarım olabilir?
Amerika’da IB Diplomaları geçerlidir, ve birçok üniversitede öğrencilere avantaj sağlamaktadır. IB Diplomasına sahip öğrenciler “High Level” olarak aldıkları bazı derslerden üniversite eğitimlerinin ilk yılında muaf olabildikleri gibi yüksek bir IB puanı ile mezun olurlarsa burs da bulabilmektedirler. Bu konuda detaylı bilgi için www.ibo.org adresli web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
32.“Freshman”, “Sophomore”, “Junior” ve “Senior” terimleri ne anlama gelir?
Freshman, üniversitenin ilk yılını okuyan öğrenciler için; Sophomore, üniversitenin ikinci yılını okuyan öğrenciler için; Junior, üniversitenin üçüncü yılını okuyan öğrenciler için; Senior, üniversitenin dördüncü sınıfını okuyan öğrenciler için kullanılan terimlerdir.
33.“Semester”, “Trimester” ve “Quarter” terimleri ne anlama gelir?
Semester, bir akademik yılın genellikle 16 veya 18 hafta şeklinde iki döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır.
Trimester, bir akademik yılın genellikle 15’er hafta şeklinde üç döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır. Bu sistemin olduğu okullarda öğrenciler bir akademik yıl boyunca iki dönem de okula gidebilirler.
Quarter, bir akademik yılın genellikle 12’şer hafta şeklinde dört döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır. Bu sistemin olduğu okullarda öğrenciler bir akademik yıl boyunca üç dönem okula gidebilirler.
34.Amerika’daki üniversitelerden lisans seviyesinde alınabilecek burs seçenekleri nelerdir?
Amerika’daki üniversiteler, lisans seviyesinde okuyacak öğrencilere farklı burslar verebilmektedirler, ancak lisans seviyesinde burs bulmak çok kolay değildir ve öğrencinin çok yönlü ve başarılı bir öğrenci olmasına bakılarak verilir. Burs imkânından yararlanabilmek için de lisenizin en iyi öğrencilerinden biri olmanız, not ortalamanızın çok yüksek olması, İngilizce dil becerilerinizin çok iyi seviyede olması ve girişte istenen genel yetenek testlerinden (SAT veya ACT) yüksek puanlar almanız gerekir. Bunun dışında da spor, müzik, güzel sanatlar gibi alanlarda becerilerinizin olması, gönüllü kuruluşlarda hizmet etmiş olmanız, okul içi veya okul dışı faaliyetlerde aktif bir öğrenci olmanız şarttır. Buna rağmen bazı okulların verdiği burslar kısmidir; yani sadece okul ücretini karşılar. Geçim masraflarını sizin vermeniz gerekir. Burs konusunda özel üniversiteler daha fazla fon sağlarken, devlet üniversitelerinden burs bulmak oldukça zordur. Üniversitelerden alınabilecek farklı burs seçenekleri aşağıdaki gibidir:
- Üstün Başarı Bursları (Merit-Based Scholarship): Akademik olarak üstün başarılara sahip öğrencilerin aldığı burstur. Başvurduğunuz okulların bu burs için gerekli şartlarını web sayfalarında bulabilirsiniz.
- İhtiyaç Bursları (Need-Based Scholarship): Ailesinin maddi durumu Amerika’da eğitimi karşılamaya yeterli düzeyde olmayan başarılı öğrencilerin alabileceği bir burstur. Bu bursu alabilmek için maddi durumunuz ile ilgili formları okullara daha erken göndermeniz gerekebilir.
- Spor Bursları (Sports / Athletic Scholarship): Bir spor dalında üstün başarıları – genellikle Milli Takım seviyesinde – olan öğrencilere verilen bir burstur. Bu burs kapsamında, öğrenci üniversitenin takımında oynarken aynı zamanda derslerini de sürdürür ve belirli bir başarı ortalamasının altına düşemez. Öğrencinin ders not ortalaması düştüğü takdirde bursu kesilebilir.
35.Türk vatandaşlığımın yanında Amerikan vatandaşlığım var. Amerika’daki okullardan nasıl burs veya finansal yardım alabilirim?
Türk vatandaşlığının yanında Amerikan vatandaşlığı olan öğrenciler, federal hükümetin verdiği öğrenci kredilerinden veya ihtiyaç burslarından faydalanabilirler. Bunun için daha fazla bilgiyi FAFSA adresinden veya Amerika’da eğitim almayı düşündüğünüz okulun Burs Ofisi (Financial Aid Office) ile temasa geçerek öğrenebilirsiniz.
36.Eğitim masraflarımı karşılayabilmek için bir Amerikan bankasından kredi alabilir miyim?
Amerika’da bankalar yabancı öğrencilere ancak Amerikan vatandaşı bir kefilleri (co-signer) varsa kredi verirler. Buna alternatif olarak Türkiye’de bir bankadan kredi almayı ve de yabancı öğrencilere burs sağlayan üniversitelere başvurmayı düşünebilirsiniz.
37.Amerika’da bir üniversitede okurken kampüs dışında bir işte çalışmama izin verilir mi?
Uluslararası öğrencilerin, Amerika’daki eğitimlerinin ilk döneminde çalışmasına izin verilmez. Bunun nedeni de öğrencinin yeni çevresine uyum sağlama sürecinin göz önünde bulundurulmasıdır. İlk dönem sonunda öğrenci, Uluslararası Öğrenci Danışmanı ile görüşerek kampüste kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi bazı yerlerde çalışabilir. Bu çalışma haftada 20 saati geçemez. İlk yılın sonunda ise öğrenci, öncelikle “Immigration and Naturalization Service” olarak adlandırılan Göçmenlik ve Vatandaşlık Birimine başvurarak izin aldığı ve sonrasında da iş bulabildiği takdirde, yine haftada 20 saati geçmeyecek şekilde kampüs dışında çalışabilir. Ancak, öğrenciler hiçbir zaman bu çalışma ile kazanacakları paraya güvenmemelidirler. Bu çalışma ile kazanılacak para öğrencilerin genellikle günlük harcamalarına yardımcı olmaktadır.
38.“OPT” olarak kısaltılan terim nedir? Ne tür avantajları vardır?
OPT, Optional Practical Training teriminin kısaltmasıdır. OPT, Amerika’da ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan öğrencilere verilen 12 aylık çalışma hakkıdır. Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik veya Matematik gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin OPT hakları üç seneye kadar çıkabilmektedir; ancak bu kanunlar zaman zaman değişmektedir. OPT hakkını kullanan öğrenciler Amerikan şirketlerinde çalışarak deneyimlerini arttırma ve özgeçmişlerini kuvvetlendirme şansına sahip olmaktadırlar.
39.Bir ABD üniversitesine kabul edildikten sonra ne yapmalıyım?
Kabul edildiğiniz üniversite, okullarına gideceğinizi onayladıktan sonra size F-1 Vizesi için I-20 Formunu veya J-1 Vizesi için DS-2019 Formunu gönderecektir. Bu formu aldıktan ve doldurduktan sonra vize almak için başvuruda bulunabilirsiniz.
40.Bir Türk üniversitesinde veya farklı bir ülkedeki üniversitede eğitimime devam ederken bir ABD üniversitesine geçiş yapabilir miyim?
Bazı ABD üniversiteleri transfer öğrenci kabul etmektedir. Transfer koşulları ABD üniversitelerinin lisans kabul koşullarıyla neredeyse aynıdır. Ancak öğrencinin lise transkriptinin yanı sıra mevcut lisans programındaki notlarını gösteren transkriptini de alması gerekir. Mevcut programınızdaki genel not ortalamanız önemlidir, her üniversite farklı kriterler isteyebilir. Öğrencinin genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 3,00 ise ve aynı alanda devam etmek isterse, yatay geçiş yapması daha kolay olabilir. Birinci üniversitenizde aldığınız kredilerin tamamı sayılmayabilir, eğitim süreniz uzayabilir. Birinci ya da ikinci sene sonunda transfer olmak daha uygun olur.
41.Üniversitelerdeki değişim programlarına başvurabilir miyim?
Pek çok Türk üniversitesinin ABD üniversiteleriyle değişim programı ortaklıkları bulunmaktadır. Bu ortaklıklar hakkında bilgi edinmek için üniversitenizin Uluslararası İlişkiler Ofisine danışabilirsiniz.
42.Bir ABD üniversitesine kaydolduktan sonra konaklamayı nasıl ayarlayabilirim?
Birçok üniversitede var olan kampüs içi yurt imkanından faydalanabilirsiniz. Yurtlarda kalmayı planlıyorsanız, yurt kullanımı için son başvuru tarihlerini takip etmeniz ve mümkün olduğunca erken başvurmanız gerekmektedir. Yurtta kalmayacaksanız, öğrenciler için apartman dairesi, stüdyo, pansiyon, kooperatif gibi diğer konaklama seçenekleri hakkında araştırma yapabilirsiniz. Farklı konaklama seçenekleri hakkında bilgi edinmek ve düzenlemeler yapmak için üniversitenizin Uluslararası Öğrenci Ofisi ile iletişime geçmenizi öneririz. Amerika’ya gelmeden önce geçici bir süre kalabileceğiniz bir konaklama olanağını önceden rezerve etmenizi, geldikten sonra da değişik seçenekleri değerlendirmek için yeterli vakit ayırmanızı öneririz. Uluslararası Öğrenci Ofisi'nin ilan panolarında oda arkadaşı/ev arkadaşı ilanlarını bulabilirsiniz.
43. Lisans diplomam var ve 30 yaşındayım. Burs başvurusunda yaş sınırı var mı?
Üniversitelerin sağladığı burslarda genel olarak herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ancak bir kuruma / vakfa burs başvurusunda bulunacaksanız yaş sınırı olabilir.
44. Amerika’daki lisansüstü programlara başvurmadan önce o programların hocalarıyla iletişime geçebilir miyim?
Evet, eğitim almak istediğiniz alanda uzmanlığı olan profesörlerle iletişime geçebilirsiniz. Bu hocalara kendinizi tanıtan ve okumak istediğiniz alanı belirten detaylı bir e-posta gönderebilir, CV'nizi de ekleyebilirsiniz. Profesörler hemen yanıt vermeyebilirler. Sabırlı olun ve yanıt vermezlerse bunu kişisel olarak algılamayın.
45. Bir ABD üniversitesinin lisansüstü programında öğrenim görmek için hangi standart testlere girmeliyim?
ABD'deki birçok lisansüstü program GRE puanlarını kabul etmektedir. MBA programlarından bir kısmı GRE, bir kısmı GMAT puanlarını kabul etmektedir. Bu testlerin her ikisi de standartlaştırılmış, çoktan seçmeli testlerdir ve dünyanın birçok ülkesinde verilmektedir. GRE'nin ayrıca “Konu Testleri” vardır. Başvurduğunuz lisansüstü programlar GRE Subject Test sınavı gerektiriyorsa, web sitesinde almanız gereken konular listelenecektir. Hem GRE hem de GMAT'in yazma bölümleri vardır. Her sınavın puanı farklıdır ancak puanınız ne kadar yüksek olursa burs alma şansınız da o kadar yüksek olur.
İngilizce seviyenizi ölçmek için TOEFL veya IELTS sınavına girmeniz gerekecektir. Hukuk, Gazetecilik ve Eğitim gibi sözel alanlardaki programlara başvuran öğrencilerin TOEFL iBT'den en az 100 puan almaları beklenmektedir. STEM alanları gibi sayısal programlar için TOEFL iBT'den en az 90 puan kabul edilebilir.
46.Pre-MBA programları nelerdir? Ne gibi avantajları var?
Pre-MBA programları, yeterli iş tecrübesine sahip olmayan veya MBA programına başlamak için yeterli akademik altyapıya sahip olmayan kişilere yöneliktir.
47. MBA programları için iş deneyimine sahip olmam gerekiyor mu?
ABD'deki birçok MBA programı, başvuru sırasında iki ila üç yıllık iş deneyimi gerektirmektedir. Yaz stajları veya yarı zamanlı işler iş deneyimi sayılmaz. Komisyonumuzun MBA ve alt alanlarındaki burslarına başvurabilmeniz için başvuru sırasında en az bir yıllık iş deneyimine sahip olmanız gerekmektedir.
48.Amerika'da MBA programlarının süresi ne kadardır? Aynı anda çalışabilir miyim?
MBA programları genel olarak iki yıllık olmakla birlikte bir yıllık programlar da bulunmaktadır. Uluslararası öğrenciler kampüste haftada 20 saate kadar çalışabilirler. Uluslararası öğrenciler üniversitedeki ilk yılı tamamladıktan sonra kampüs dışında çalışma izni almak için “Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisi”ne başvurabilirler. MBA öğrencileri, programları sırasında tam zamanlı staj veya yaz işleri bulabilir.
49.LL.M. Nedir? Ne tür avantajları var?
LL.M. Hukuk Yüksek Lisans programıdır. LL.M. Programları, Türkiye'de Hukuk Fakültelerinden mezun olan öğrencilerin ABD hukuk sistemi hakkında bilgi edinmelerine olanak sağlamaktadır. LL.M. programları genellikle bir yıl sürer ve adayların GRE puanına sahip olmaları gerekmez, ancak TOEFL veya IELTS puanlarının yüksek olması gerekir.