Doktora Tezi Araştırma Bursu
BURS BAŞVURUSU
AÇIK
SON BAŞVURU TARİHİ
28 Eki 2024
BURS SÜRESİ
1 akademik yıl
BURS KATEGORİSİ
Araştırma
Burs Adı
Visiting Student Researcher
Burs Başlangıç Dönemi
2025-2026 Akademik Yılı Güz Dönemi
Burs Süresi
Bir akademik yıl (9 ay)
Burs Tutarı
- Bir akademik yıl için 60,000 ABD Doları’na kadar burs imkanı:
- Eğitim ücreti ve masrafları
- Aylık yaşam masrafı ödemesi (gidilecek şehre bağlı olarak hazırlanan bir çizelge üzerinden belirlenmektedir)
- 1000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı
- 2000 ABD Doları gidiş-dönüş uçak bileti masrafı
- ASPE sağlık sigortası
İklim Değişikliği Uzmanlığı
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile mücadele kapsamında, aşağıda listelenen alanlarda çalışan adayların bursa başvurusunu özellikle teşvik etmektedir:
- Biyoloji
- Coğrafya
- Çevre Mühendisliği
- Deniz Bilimleri
- Enerji
- Fizik
- İklim Bilimi
- Jeoloji / Jeoloji Mühendisliği
- Kimya / Kimya Mühendisliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Ziraat / Ziraat Mühendisliği
Doktora Tezi Araştırma Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı’na başvuruda bulunmayı düşünen adayların, Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu’nun başvuru şartlarını karşılaması ve tüm başvuru gerekliliklerini yerine getirmesi gerekmektedir.
Akademik Dürüstlük
Adaylar, olgunluk, güvenilirlik, dürüstlük ve profesyonellik sergilemekle yükümlüdür. Başvuru ya da burs süresince tespit edilen intihal (“aşırma”) vakaları, adaylıktan çıkarılma ya da bursun sonlandırılması ile sonuçlanacaktır.
Kimler Başvurabilir?
Eğitim
- Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı olup son başvuru tarihinde ders aşamasını tamamlamış veya tamamlamak üzere olan ve tez konusunu belirlemiş doktora öğrencileri
- Doktora yeterliğinin alınması değerlendirme kriteri olmayıp, çalışılacak tez ana konusunun belirlenmiş olması, ABD’ye gidinceye kadar zorunlu derslerin hepsinin alınacak olması ve bursiyerlerin ABD’ye giderken mevcut doktora programlarına halen kayıtlı olmaları gerekmektedir.
İngilizce Bilgisi
Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar
- İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT (veya TOEFL iBT Special Home Edition) için 75, IELTS Akademik için 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 75 ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C’dir.
Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;
- TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
- IELTS sınavı için “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçerek,
resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.
* Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursumuza başvuracak kişilere, TOEFL, IELTS ve PTE sınavları için indirim sağlanmaktadır.
- TOEFL IBT: Sınav ücreti üzerinden %15 indirim (Promo Code: FULBRIGHTTOEFL24) (Redemption Number: 400) https://www.tr.ets.org/toefl.html
- IELTS Akademik: Sınav ücreti üzerinden %10 indirim (İndirim Kodu: FULBRIGHT10 ) https://www.britishcouncil.org.tr/exam/ielts
- PTE Akademik: Sınav ücreti üzerinden %10 indirim ve sınava kayıt olan kişiler için sınava hazırlık materyallerine ücretsiz erişim (İndirim Kodu: FULBRIGHT2024)
Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgenizin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL, IELTS, PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarının 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).
- PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarından geçerli bir sınav sonucuna sahip olmak sadece Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu’na başvuru için yeterlidir. Bursa aday gösterilmeniz halinde ABD’deki yüksek öğrenim kurumlarına başvuruda kullanmak üzere TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekebilir.
İklim Değişikliği Uzmanlığı
Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu başvuru koşullarına ek olarak, İklim Değişikliği Uzmanlığı’na başvurmak isteyen adayların aşağıdaki belgeleri de başvurularında sunmaları gerekmektedir:
- Doktora Tezi Araştırma Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı Dilekçesi (Son başvuru tarihi öncesinde dilekçenizi trprog@fulbright.org.tr adresine e-posta yoluyla gönderiniz.)
- Doktora Tezi Araştırma Bursu - İklim Değişikliği Uzmanlığı’na özel Niyet Mektubu (Slate başvuru formuna yüklenen kompozisyonlara ek olarak yazılmalı ve formun “Study Plan” bölümündeki “Personal Statement” kısmına yüklenmelidir.)
İklim değişikliği konusuna odaklanan bir eğitim/araştırma planı ile bursa başvuran adayların ABD’de başvuru yapacakları programların da bu alanda uzmanlaşması gerekmektedir.
Kimler Başvuramaz?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
- Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
- Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
- Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
- Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)
Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler
Online başvuru formunun “Country Information” kısmında "PhD Dissertation Research Grant", "Study Plan" kısmında ise “Visiting Student Researcher”ı seçmeniz gerekmektedir.
Başvuru sırasında veya sonrasında GRE veya GMAT sınav sonuç belgeleri gerekmemektedir.
Bursa aday gösterilen kişiler, başvuru sırasında belirttikleri tez konularında sadece küçük değişiklikler yapabilirler ancak tez konusunu tamamen değiştiremezler.
Başvuru için bir ABD üniversitesine kabul almış olmak gerekli değildir. Ancak ABD üniversitelerine kendileri başvurup kabul almış adaylar, kabullerini 2025-2026 akademik yılına erteleterek Fulbright Bursuna başvurabilirler.
Bursa başvuru için üst yaş sınırlaması yoktur.
Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD’de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, “The Americans with Disabilities Act (ADA)” yasasının ABD’de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.
Daha fazla bilgi için Sıkça Sorulan Sorular bölümünü ziyaret ediniz.
Başvuru için ne yapmalıyım?
2025-2026 Akademik Yılı Doktora Tezi Araştırma Bursu’na başvuru için online bir “Başvuru Paketi” oluşturmanız ve bu paketi "Başvur" butonundan erişebileceğiniz başvuru sistemi (Slate platformu) aracılığıyla Komisyonumuz'a online ortamda göndermeniz gerekmektedir.
Son başvuru tarihi nedir?
28 Ekim 2024
Başvuru dönemi olarak mutlaka “2025-2026” akademik yılını seçiniz.
Online başvuru paketinde yer alması gereken belgeler nelerdir?
Aşağıdaki belgelerden herhangi biri eksik olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır:
- Online Başvuru Formu (Sayfanın üst bölümündeki “Başvuru” butonundan erişebilirsiniz.)
- Bitirilen tüm programlar için resmi onaylı Diploma kopyası veya resmi onaylı Geçici Mezuniyet Belgesi (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkodu işlevsel belgeler de kabul edilmektedir.)
- Devam edilen programlar için resmi onaylı Öğrenci Belgesi (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkodu işlevsel belgeler de kabul edilmektedir.)
- Bitirilen ve devam edilen tüm programlar için resmi onaylı Not Dökümü (Transkript) (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkodu işlevsel belgeler de kabul edilmektedir.)
- Başvuruda belirtilen tez konusunun onaylandığına dair bağlı olunan Enstitü’den veya tez danışmanından alınacak resmi onaylı belge
- Üç adet Referans Mektubu (Son başvuru tarihine kadar tamamlanmalıdır.)
- TOEFL iBT (veya TOEFL iBT Special Home Edition), Akademik IELTS, Pearson Test of English Academic, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı veya Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınav Sonuç Belgesi (TOEFL veya IELTS sınavları için kurum kodumuzu kullanarak bize sonucunuzu ilettiyseniz, online başvuru formunuzun "Test Scores" sekmesine girdiğiniz sınavın türünü (TOEFL ya da IELTS) ve tarihini yazın. Belirtilen sınavlardan birine, bursa son başvuru tarihinden önce girmiş olmanız gerekmektedir.)
- İngilizce Özgeçmiş (CV)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Fotoğraf
Başvuru paketini hazırlamama yardımcı belgeler var mı?
Ne zaman ulaştırmalıyım?
Yukarıda listelenen belgelerin en geç 28 Ekim 2024 Pazartesi günü saat 23:59’a kadar online başvuru sistemi aracılığıyla Komisyonumuza iletilmesi gerekmektedir. 28 Ekim 2024 tarihinden sonra elimize ulaşan başvurular kabul edilmeyecektir.
Başka bilmem gereken bir şey var mı?
Gerekli tüm belgeleri, başvuru formunuzun içinde tek seferde gönderiniz. Sonradan gönderilen belgeler kabul edilmeyecektir. Başvuru formunda, belirtilen tarihler itibariyle yukarıdaki belgelerden herhangi biri eksik olan veya belirtilen kriterlere uymayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Başvuru ile ilgili olarak Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’na verilen hiçbir evrak iade edilmez.
Geçmiş senelerde başvuru yapan adayların 2025-2026 akademik yılı için yeni bir başvuru paketi oluşturmaları ve tüm evrakları yeniden iletmeleri gerekmektedir.
Daha fazla bilgi için Sıkça Sorulan Sorular bölümünü ziyaret ediniz.
Başvuruların değerlendirilmesi süreci Kasım 2024 - Ocak 2025 tarihleri içerisinde gerçekleştirilecek olup, başvuru yapan her bir adaya başvuru durumları ile ilgili geri bildirimler e-posta aracılığı ile değerlendirme süreci sonunda yapılacaktır.
Bursa aday gösterilen kişilere yönelik, adaylık süreci detaylarının paylaşılacağı ve katılımın zorunlu olduğu bir toplantı düzenlenecektir.
Alınan bursun karşılığında herhangi bir zorunlu hizmet yoktur; ancak bursiyerin, ABD’deki öğrenimini tamamladıktan sonra, ABD J-1 Vizesi kuralı gereği, Türkiye’ye dönme ve iki yıl kalma zorunluluğu vardır. (J-1 Vizesi resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.)
Bursun Kapsamı
1. Bursa aday gösterilenler hangi dönemde ABD’de araştırma çalışmalarına başlayacaklar?
Başvuruları olumlu sonuçlanan ve bursa aday gösterilen tüm adaylar, 2025-2026 akademik yılının Güz döneminde araştırma çalışmalarına başlayacaklardır.
2. Bursum ertelenebilir mi?
Hayır. Burs, bursiyerin seçildiği akademik yıl için geçerli olup bursun başka bir akademik yıla ertelenmesi veya bursiyerin programına erken başlaması mümkün değildir.
3. Burs Doktora Tezi Araştırma Programı’nın süre olarak tümünü kapsıyor mu?
Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu 1 akademik yıl için verilmektedir (9 ay). Bu sürenin sonunda bursiyerin Türkiye’ye geri dönmesi ve doktora programını tamamlaması gerekir.
4. Burs Doktora Tezi Araştırma Programı’nın maddi olarak tümünü kapsıyor mu?
Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu, her bursiyer için yıllık maksimum 60.000 ABD Doları’na kadar eğitim ücreti ve masraflarını kapsamaktadır. Gidilen şehre bağlı olarak bir çizelge üzerinden belirlenen aylık yaşam masrafları, 1.000 ABD Doları kitap masrafı, 350 ABD Doları yerleşme masrafı ve 2.000 ABD Doları miktarında gidiş-dönüş uçak bileti masrafı bu tutara dahildir. Bursiyerlerin ASPE Sağlık Sigortası ayrıca karşılanmaktadır.
5. Eğitim ücreti ve masraflarım yıllık 60.000 ABD Doları’ndan fazla ise ne yapılabilir?
Eğitim ücreti ve yaşam masraflarınız 60.000 ABD Doları’ndan fazla ise geri kalan tutarı sizin karşılamanız gerekmektedir. Bunun için kişisel birikimleriniz kullanılabilir veya farklı kurum ve vakıflardan ek burs temin edebilirsiniz.
6. Bölümlere ayrılmış kontenjan var mı?
Hayır, bölümler için belirlenmiş bir kontenjan yoktur. Belirli alanların klinik alt dalları hariç birçok farklı bölümden aday seçilmektedir.
7. Burs süresi bitiminde herhangi bir yaptırım var mı?
Bursların karşılığında zorunlu hizmet veya geri ödeme olmamakla beraber, bursiyerin ABD’de öğrenimini tamamladıktan sonra, ABD J-1 Vizesi (Exchange Visitor Visa) kuralı gereği, Türkiye’ye dönme ve iki yıl kalma zorunluluğu vardır. J1 vizesi ile ilgili daha detaylı bilgiyi buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Başvuru Koşulları
1. Sadece doktora programım için not dökümü göndermem yeterli mi?
Bitirdiğiniz (lisans ve yüksek lisans) ve devam ettiğiniz (doktora) tüm programlar için resmi onaylı not dökümü (transkript) göndermeniz gerekmektedir.
2. Hangi üniversiteye başvuru yapacağıma karar vermiş olmam gerekiyor mu?
Bursumuza başvuru yapacağınız alan ile ilgili Amerika’daki üniversitelerde bulunan programlar hakkında araştırma yapmanız ve alanınız ile ilgili gerekli bilgileri öğrenmeniz yararlı olacaktır. Slate başvurunuzun “Study Plan” sayfasında bulunan üniversite tercihleriniz ile ilgili kısmı araştırmalarınız doğrultusunda doldurmanız tavsiye edilir.
3. Araştırmamı yürütmek istediğim üniversite hakkında nasıl bilgi edinebilirim?
Üniversite araştırması yapmak için kullanabileceğiniz bazı kaynaklara ait linkleri altta bulabilirsiniz:
educationusa.state.gov
gradschools.com
petersons.com
princetonreview.com
4. Alacağım referans mektuplarının hepsi aynı formatta mı olmalı?
Referans mektuplarının hepsi elektronik formatta olmalıdır. Elden kapalı zarfta, e-posta veya faks ile gönderilen referans mektupları kabul edilmemektedir. Eksik sayıda referans mektubu gönderen kişilerin başvurusu değerlendirmeye alınmayacaktır.
5. Referans mektuplarımın tümü akademisyenlerden mi alınmış olmalı?
Tercihen referans mektuplarınız tamamı ders aldığınız veya beraber çalıştığınız akademisyenlerden alınmış olmalıdır. Referanslarınızdan birini tez danışmanınızdan almanız tavsiye edilir. Eğer çalıştığınız veya staj yaptığınız bir kurumdan referans almak isterseniz, üç referansınızdan birini bu şekilde de temin edebilirsiniz.
Girmem Gereken Sınavlar ile ilgili Bilgiler
1. Doktora yeterlik sınavını almış olmam gerekiyor mu?
Hayır. ABD’ye gidene kadar zorunlu derslerinizi bitirmiş olmanız yeterlidir.
2. Tez konumun belirlenmiş olması gerekiyor mu?
Evet, başvuru aşamasında tez konunuzu belirlemiş olmanız gerekmektedir.
3. Bir üniversiteye yerleştirilebilmem için standart testlerden hangilerini almalıyım?
Tüm adayların TOEFL iBT veya IELTS Akademik sınavına girmesi gerekmektedir. Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu'na başvurularda ise TOEFL iBT, Akademik IELTS, Pearson Test of English Akademik, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı veya Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik sınavlarının birinden yeterli sonucu almış ve geçerli bir sınav sonuç belgesi sunmuş olmak gereklidir.
4. TOEFL sınavına nasıl başvururum?
TOEFL Türkiye’de bilgisayar ortamında birçok şehirde belirli zamanlarda yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi, sınav merkezleri ve tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi ets.org/toefl adresinden alınabilir. Sınava girmek için bu adresten online kayıt yapılabilir.
5. IELTS sınavına nasıl başvururum?
IELTS Türkiye’de birçok şehirde belirli zamanlarda yapılmaktadır. Sınav merkezleri ve tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi ielts.org adresinden alınabilir. Sınava girmek için bu adresten online kayıt yapılabilir.
6. Pearson Test of English sınavına nasıl başvururum?
Pearson Test of English Türkiye'de bilgisayar ortamında Adana, Ankara, Denizli, Erzurum ve İstanbul şehirlerinde belirli zamanlarda yapılmaktadır. Sınav merkezleri ve tarihleri hakkında ayrıntılı bilgi pearsonpte.com adresinden alınabilir. Sınava girmek için bu adresten online kayıt yapılabilir.
7. ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı’na nasıl başvururum?
ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından Ankara’da belirli zamanlarda yapılmaktadır. Sınav hakkında ayrıntılı bilgi oidb.metu.edu.tr/ingilizce-yeterlik adresinden alınabilir.
8. Boğaziçi Üniversitesi Yeterlilik Sınavı’na nasıl başvururum?
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı, Boğaziçi Üniversitesi tarafından İstanbul’da belirli zamanlarda yapılmaktadır. Sınav hakkında ayrıntılı bilgi yadyok.boun.edu.tr/tr/buyes/genel-bilgiler adresinden alınabilir.
9. Bursiyer olarak seçildikten sonra üniversitelere başvuru için TOEFL veya IELTS sınavlarından kaç puan almalıyım?
TOEFL veya IELTS sınavlarının tavsiye edilen puan aralıkları için ABD’deki ilgi duyulan üniversite ve programın web sitesinin incelenmesi tavsiye edilmektedir.
10. TOEFL/IELTS/PTE Akademik sonuçlarını size nasıl ileteceğim?
TOEFL iBT sonucunuzu Komisyonumuz’a iletmek için sınava kayıt olurken B126 kurum kodumuzu kullanabilirsiniz. Akademik IELTS sonucunuzu iletmek içinse “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçebilirsiniz. Ya da sınav sonrası adresinize ulaşan orijinal sınav sonuç belgenizi online başvuru paketinize, başvuru formunun "Score Reports" sekmesinden elektronik olarak ekleyebilirsiniz.